Brein vs. UPC

Als je aan iets begint, moet je het ook afmaken en daarom deel 2 in de zaak UPC versus Brein. Wat vooraf ging: Stichting Brein wil in het bezit komen van de namen en adresgegevens van drie, in hun ogen, notoire uploaders (die internetten via Chello van UPC) om ze vervolgens voor de rechter te slepen. Deze personen zouden de inmiddels offline gehaalde site Dikkedonder.nl van de nieuwste films en muziek hebben voorzien. Na wat gesoebat heeft UPC afgelopen vrijdag de gegevens van twee van de drie personen vrijgegeven. Aangezien het bewijs voor uploader 3 aan de magere kant was, besloot UPC te wachten tot het door Brein aangespannen kort geding, dat gisteren (dinsdag 15 augustus) plaatsvond.

De hele korte versie is dat de rechter alle stukken bekijkt en op 24 augustus uitspraak doet. Saillant detail is dat UPC in de gerechtelijke stukken de gegevens van deze uploaders heeft vermeld. Brein heeft inzage in deze stukken en had dus gelijk de naam en het adres van uploader 3 te pakken. Een UPC-woordvoerder geeft toe dat Brein de desbetreffende namen kan inzien: ''Maar als de rechter bepaalt dat Brein de namen niet mag gebruiken, mogen ze dus niet gebruikt worden.'' Brein denkt daar anders over en vindt dat ze van de rechter in het huidige kort geding toestemming hebben gekregen om de adresgegevens te gebruiken.

Volgens UPC zijn deze gegevens slechts verstrekt om de rechtbank inzicht te geven in het technische onderzoek naar de identiteit van de klanten. De provider liet Brein in allerijl weten dat de namen niet bedoeld zijn om te worden ingezet in rechtszaken tegen de UPC-klanten. En aangezien Brein hierop niet heeft gereageerd, heeft UPC besloten om de stichting voor de rechter te dagen. Het is nog niet bekend wanneer dit kort geding dient, want eerst gaat Brein-directeur Tim Kuik op vakantie, zo hoorde ik in dit gesprek in Radio Online.

Blijft natuurlijk het feit dat UPC met de billen bloot gaat, want natuurlijk zijn dergelijke stukken openbaar. Het wachten is op de betrokken drie klanten die UPC aanklagen omdat de provider zich niet gehouden heeft aan de eigen Algemene Voorwaarden en de Wet Bescherming Persoonsgegevens...

peter Donderdag 17 Augustus 2006 at 12:02 am | | nieuws

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.