Pallas

Midden jaren zeventig kon symfonische, breed uitgesponnen rock echt niet meer. Het genre werd door behanenkamde punkers in de ban gedaan en van de etiketten 'oubollig' en 'gedateerd' voorzien. Wie toch bleef luisteren naar Pink Floyd, Yes en Emerson, Lake & Palmer deed dat stiekem, zonder er al te veel ruchtbaarheid aan te geven. Begin jaren tachtig leek het erop alsof deze banvloek was opgeheven, mede dankzij het succes van onder meer Marillion en Supertramp.

Platenmaatschappij EMI durfde het in 1984 dan ook wel aan om de Schotse groep Pallas onder zijn hoede te nemen. Hun debuutalbum 'The Sentinel' verscheen later dat jaar en als het woord 'bombastisch' toen nog niet had bestaan, zou het speciaal voor deze lp in het leven geroepen zijn. Het concept-album gaat over de Koude Oorlog en alle ellende die dit met zich meebrengt. Om te voorkomen dat de wereld vergaat moeten we volgens Pallas een voorbeeld nemen aan het vreedzame rijk van Atlantis. Euan Lowson (die na de release van 'The Sentinel' overigens vervangen zou worden door Alan Reed) zingt vol overgave, de tempowisselingen vliegen je om de oren, kamerbrede synths zorgen bij tijd en wijle voor een soundtrack-achtige sfeer, en liefhebbers van gitaarsolo's kunnen eveneens hun lol op – kortom, alles wat je maar verwacht van symfonische en progressieve rock.

De wat kortere nummers zijn aardig, maar de groep gaat pas echt los op de tweede helft van het album, met als hoogtepunten de afsluiters 'Atlantis' en 'Ark Of Infinity' – daar kan bijvoorbeeld Within Temptation nog een puntje aan zuigen. Pallas bestaat nog steeds en heeft tot dusverre negen albums uitgebracht, die stuk voor stuk uitstekend zijn. Luister zelf: 'The Sentinel' (320 kbps) uit 1984 (als de teller bij nul is aanbeland, even het venster ervoor wegklikken), met dank aan Ummagumma van het prima Italiaanse muzieklog De Musica Alterque.

peter Dinsdag 29 Augustus 2006 at 7:00 pm | | progrock

drie reacties

Pallas, dat was eigenlijk best meuk als je er nu op terugkijkt :)

Storm, (E-mail ) (URL) - 30-08-’06 07:59

Meuk, meuk, meuk – wat is meuk? In ieder geval wel grappig om jaren na dato weer eens te horen; zo bombastisch krijg je ze maar zelden…

Araglin, - 30-08-’06 09:55

Oh, dat kan nog v??l erger hoor, weet ik uit mijn eigen verlegen als symfo-nerd :)

Storm, (E-mail ) (URL) - 31-08-’06 09:52
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.