Metal in de Volkskrant

Collega L-rs neemt doordeweeks altijd de Volkskrant voor me mee, de lieverd. De bijlagen en bijvoegsels krijg ik niet – die zijn te dik om even snel tijdens zijn treinreis door te spitten. De Kunstbijlage van afgelopen donderdag kreeg ik echter een dag later op mijn bureau – 'echt iets voor jou'. Al snel bleek waarom: op de voorkant keek Satyricon-drummer Frost vervaarlijk de camera in, en zodra je de pagina omsloeg werd je getrakteerd op een uitgebreid artikel over metal, gelardeerd met prachtige foto’s van Peter Beste (zie zijn site voor meer).

Aanleiding voor het artikel (hier de online versie) van Robert van Gijssel was de Nederlandse première van de documentaire 'Metal: A Headbanger’s Journey', te zien in onder andere het Amsterdamse Kriterion. De conclusie luidt dat metal is teruggekeerd naar waar het genre thuishoort: 'de onderstroom van het culturele leven'. Het eerste gedeelte van het artikel is best aardig om te lezen, inclusief een kaderstuk over de satanistische Noorse en Zweedse black metal-scene met smeuïge citaatjes. Zo vertelt Necro Butcher van Mayhem: ''Prima publiciteit voor ons, die moorden. Maar we moeten wel telkens op zoek naar nieuwe bandleden.'' Het gewelddadige karakter van black metal is voor Boudisque-directeur Richard van der Veen geen reden om deze groepen te weren: ''Als we geen werk van bands meer willen verkopen waarvan leden in de gevangenis zitten, kunnen we de afdeling hiphop ook wel opheffen.''

Het artikel begint echter te rammelen als Van Gijssel in vogelvlucht alle subgenres probeert te verklaren, en de ene na de andere term op de lezer afvuurt. Nu ben ik geen hardcore metaalhoofd, maar ik heb genoeg metal geluisterd om te weten dat Nightwish geen 'middeleeuwse operette-variant' is, Helloween geen speed metal maakt en van de stelling 'het mooie zingen is aan een comeback bezig' kan ik geen chocolade maken. Power metal-groepen als Rhapsody, Blind Guardian en Hammerfall doen al jaren niets anders. Power metal wordt sowieso compleet genegeerd door Van Gijssel. Maar goed, het is alleszins aardig om eens iets over metal te lezen in een ander blad dan de Aardschok. De meer dan vijftig reacties op het artikel (niet allemaal onverdeeld positief) zijn overigens aardig om eens door te nemen.

peter Zondag 03 September 2006 at 5:01 pm | | interessant

Eén reactie

Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Speed_metal): “After their speed metal debut Walls of Jericho, Helloween slowly paved the way for what power metal would ultimately become with the release of the albums Keeper of the Seven Keys, Parts I and II, in 1987 and 1988, respectively.”
Misschien heeft Van Gijssel alleen hun debuut in de kast staan…

HD, (URL) - 04-09-’06 20:26
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.