Spiral Frog

De strijd tegen het downloaden is dweilen met de kraan open; haal één BitTorren-site of muziekforum uit de lucht en en er komen er drie voor in de plaats. Dwing één p2p-applicatie op de knieën, en slimme programmeurs knutselen binnen de kortste keren een alternatief in elkaar. De muziekindustrie beseft dit ook en is naarstig op zoek nieuwe manieren om geld te verdienen. Een Amerikaanse denktank is eens rond de tafel gaan zitten en heeft het Spiral Frog-concept bedacht. Het sleutelwoord hierbij is 'reclame'.

Het idee is dat een track gratis (maar wel voor een bepaalde periode) wordt aangeboden, nadat je een reclamespotje hebt gezien. Adverteerders zien dit concept wel zitten; moeilijk te bereiken groepen (jongeren met name) komen opeens binnen handbereik. Ook platenlabels staan niet onwelwillend tegenover Spiral Frog. Zo is Universal in gesprek met de initiatiefnemers achter het concept en is het de bedoeling om over enkele maanden te gaan proefdraaien met Spiral Frog in Amerika. Afhankelijk van het succes, zal het dan in het voorjaar van 2007 in Europa worden geïntroduceerd. Collega-labels Warner en EMI houden de proef nauwlettend in de gaten, als ze inmiddels ook al niet rond de tafel zijn gaan zitten.

Zo'n heel gek idee vind ik het trouwens niet; ik wil best een reclamespotje bekijken als ik daarna een nummer mag downloaden. Op TMF zijn al de hele dag clips te zien met reclame en als je bij sommige nieuwssites een clipje wilt bekijken, krijg je ook eerst een commercial voor je kiezen. Ik ben alleen bang dat de tracks die je gratis kunt downloaden (een wma'tje met een lage bitrate ongetwijfeld) dermate zwaar versleuteld en aan regels gebonden zijn dat je er maar weinig mee kunt. Maar goed, dat zien we in 2007 wel weer.

peter Vrijdag 08 September 2006 at 12:59 am | | nieuws

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.