Planten

Hoewel het volgens mij nooit wetenschappelijk is bewezen, denken veel mensen dat planten een zwak hebben voor muziek. Zo schijnt klassieke muziek (Mozart in het bijzonder) de groei te bevorderen – de plant maakt meer zuurstof aan, kan als gevolg hiervan meer voedsel opnemen en groeit sneller. Snoeiharde rock heeft een wat minder positieve invloed, maar het is nog altijd beter dan dagelijks tegen je trouwe groene vrienden te schreeuwen.

Nu is mijn woonkamer bepaald geen hortus botanicus: ik heb drie kleine vetplanten (waaronder een die door vriendin Eva altijd 'de surrealistische plant' wordt genoemd) en twee cactussen. Een van deze planten heb ik pas sinds een week op tafel staan en ik heb het idee dat hij nog moet wennen aan mijn muzieksmaak; zijn blaadjes vallen massaal uit, in het midden van de pot ontwaar ik een groot gat en hij slurpt water als een ketter. Ik ben dol op de muziek van Mozart, maar om nu de hele dag klassiek te gaan luisteren om hem er weer bovenop te helpen...

Ik waag me liever aan een alternatieve therapie en zet nog maar eens 'The secret music of the plants' op, een zweverige, twintig minuten durende ambient-track van de hand van kortstondig Tangerine Dream-lid Steve Schroeder. Midden jaren tachtig lanceerde hij het project Augenstern en legde hij zich toe op een plezierige mix tussen traditionele elektronische muziek (in de trant van Ashra en latere Tangerine Dream) en rustgevende new age. Over 'The secret music of the plants' zelf kon ik niet zo heel veel informatie vinden. Naar verluidt schreef Schroeder dit nummer speciaal voor een tentoonstelling over planten en wilde hij bewijzen dat muziek wel degelijk invloed had op het groeiproces. Ik word er in ieder helemaal rustig van en heb mijn zieke plant bovenop de speaker gezet – je weet maar nooit. Luister zelf (192 kbps, 47 MB) en doe niet alleen jezelf maar ook je planten een plezier.

peter Maandag 11 September 2006 at 11:55 pm | | interessant

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.