Julee Cruise

De carrière van Julee Cruise (1956) is in twee woorden samen te vatten: Twin Peaks. De Amerikaanse zangeres werd in 1986 ontdekt door componist Angelo Badalamenti, die op dat moment net de laatste hand legde aan de soundtrack van ‘Blue Velvet’, een film van regisseur David Lynch. Badalamenti was helemaal weg van de etherische, bijna spookachtige stem van Julee en schreef voor haar het nummer ‘Mysteries of Love’, dat prompt op de soundtrack terechtkwam. Ook David Lynch was behoorlijk onder de indruk en samen met Badalamenti werkte hij de daaropvolgende drie jaar met tussenpozen aan het debuut van Julee Cruise; Lynch schreef de teksten, Badalamenti verzorgde de muziek.

Het sfeervolle 'Floating into the Night' zag in 1989 het licht en deed aanvankelijk weinig stof opwaaien. Dat veranderde toen Lynch in 1990 besloot om drie nummers van het album te gebruiken voor een serie waar hij toen mee bezig was, 'Twin Peaks'. Toen deze serie uitgroeide tot een kijkcijferkanon, stond Julee Cruise opeens in het middelpunt van de belangstelling. Twin Peaks-titelsong 'Falling' werd door platenmaatschappij Warner op single uitgebracht en belandde overal ter wereld hoog in de hitlijsten. In 1993 verscheen haar tweede album ‘Voice of Love’, waarop Julee wederom samenwerkte met Badalamenti en Lynch.

Na een lange stilte liet de zangeres in 2002 weer iets van zich horen met haar eerste échte solo-album 'The Art of Being a Girl', dat grotendeels was gevuld met lounge-achtige triphop. 'Floating into the Night' bevat 17 jaar na dato nog steeds dezelfde mysterieuze, verleidelijke aantrekkingskracht; alsof je in een nachtclub op de grens tussen de hemel en de hel bent beland en half slapend, half wakker een peroxide blonde Julee Cruise op een podium ziet zweven, spelend met de duisternis en de flonkerende sterren rondom haar... Luister zelf (192 kbps, 66 MB - met dank aan de anonieme uploader!)

peter Dinsdag 12 September 2006 at 11:59 pm | | flashback

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.