Brandenburgse concerten

In de periode 1717-1723 was Johann Sebastian Bach (1685-1750) kapelmeester in Anhalt-Köthen, het vorstendom van Leopold van Anhalt-Köthen. Bach had het in zijn nieuwe functie enorm naar zijn zin; hij ontmoette aan het hof zijn tweede vrouw Anna Magdalena en hoefde van de vorst niet alleen maar saaie religieuze werken te schrijven, maar mocht zich ook te buiten gaan aan 'wereldse' muziek voor feesten, partijen en de verjaardag van de prins. Met name Bachs zes Brandenburgse concerten zijn bijzonder vrolijk en vormen ongetwijfeld het hoogtepunt van de barok.

Begin 1721 was Bach aan het funshoppen in Berlijn en in de klavecimbelwinkel raakte hij in gesprek met graaf Christian Ludwig van Brandenburg. Ze praatten wat over koetjes en kalfjes en op een gegeven moment vroeg de graaf aan Bach om speciaal voor hem en zijn hofkapel een stuk te componeren. Eenmaal thuisgekomen met de nieuwe klavecimbel onder zijn arm, stuurde Bach de graaf een verzameling van zes, al eerder geschreven stukken. Lekker makkelijk, hoewel Bach zich er in het begeleidende briefje nog probeerde uit te lullen: ''[...] so habe ich mich nach Ihrem allergnädigsten Auftrag die Freiheit genommen, Eurer Königlichen Hoheit meine sehr ergebenen Aufwarungen mit den vorliegenden Konzerten zu machen, die ich für mehrere Instrumente eingerichtet habe. [...]"

De graaf vond het maar niets en stuurde Johann zelfs geen bedankbriefje terug. De composities waren te moeilijk, afdankertjes en bovendien begon de rijk georkestreerde muziek van Bach langzaam uit de mode te raken. Bijzonder aan de Brandenburgse concerten is dat ze niet bedoeld zijn voor een enkel solo-instrument, maar voor verschillende combinaties van strijk- en blaasinstrumenten.

Opvallend is de grote rol voor de solo-klavecimbel in het vijfde concert – Johann Sebastian wilde indruk maken op zijn nieuwe vriendin en had voor zichzelf tijdens de eerste opvoering een belangrijke rol toebedeeld... Zou ik ook gedaan hebben. Maar hoe het ook zij, de zes Brandenburgse concerten zijn springerig, vrolijk en virtuoos. Luister naar de eerste vier (128 kbps, 609 MB).

peter Vrijdag 15 September 2006 at 11:55 pm | | klassiek

twee reacties

Ik vind’t fantastisch!!!!!!!! Graag zou ik naat willen luisteren

Dank u.

I.C. Mehlmann, - 05-12-’06 23:25

Heel mooie muziek. Bach is meester.Persoonlijk hou ik echter meer van Beethoven en Brahms.

guido de winne, (E-mail ) - 09-02-’07 09:37
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.