YouTube enzo

Het was te verwachten: platenmaatschappij Universal Music Group gaat de populaire videodiensten YouTube en MySpace aanklagen wegens het schenden van auteursrecht. YouTube-gebruikers hebben duizenden en duizenden clips geüpload, die vrijelijk te bekijken en met wat gefröbel ook te downloaden zijn. Dit alles is in het doorn in het oog van Universal-topman Doug Morris, die in een toespraak voor investeerders vertelde dat hij binnenkort actie zal ondernemen en deze en andere sites voor de rechter wil slepen. Een groot aantal van de artiesten wier clips te vinden is bij YouTube, staat namelijk onder contract bij Universal en het is een schande dat hun clips waar zoveel noeste arbeid in is gestoken gratis te bekijken zijn via internet!

Morris voert momenteel onderhandelingen met de videodienst om tegen betaling clips online te zetten. Deze gesprekken verlopen nogal stroef, wat de dreigende taal van de Universal-topman verklaart. De muziekindustrie heeft "een harde les" geleerd uit het verleden: "MTV kon, vrijwel voor niets, een bedrijf opbouwen dat nu meerdere miljarden waard is, dankzij onze muziek", aldus een wrokkige Morris.

Beetje vreemde uitlating, want muziekclips zijn natuurlijk in eerste instantie bedoeld ter promotie van de desbetreffende artiest en diens album. Dat het ook anders kan bewijst Warner. De Amerikaanse platenmaatschappij beseft dat het weinig zin heeft om de degens te kruisen met sites als YouTube en geld te gaan vragen voor ouwe meuk. In plaats daarvan stelt het zijn archieven open voor YouTube. Voorwaarde is wel dat Warner deelt in de advertentie-inkomsten. Kan ik inkomen.

En als je denkt: huh? Honderden videoclips op internet? Bekijk dan dit overzicht, met links naar talloze jaren tachtig-clips.

peter Dinsdag 19 September 2006 at 11:22 pm | | nieuws

drie reacties

Deze is ook leuk!
Staat onder URL.

Erica, (URL) - 20-09-’06 11:12

Ook een paar aardige clipjes in de retecoole top 100:
http://www.retecool.com/comments.php?id=..

HD, (URL) - 20-09-’06 13:48

Dank je HD voor nog een leuke link, heb hem gebookmarked!

Erica, - 20-09-’06 14:07
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.