Droids

Toen ik de lp 'Star Peace' van de Franse groep Droids opzette, ging er direct een luikje in mijn hersenen open en werd ik meegezogen naar midden jaren tachtig, toen ik net de Synthesizer Greatest-serie had ontdekt. Een van de leukste nummers die door Ed Starink zo nauwgezet mogelijk was nagespeeld, was namelijk '(Do You Have) The Force - Part 1', waarvan ik lang niet heb geweten wie nu de oorspronkelijke artiest was. De Droids dus, een synthesizergroep onder leiding van Yves Hayat.

En nu ik er zo over nadenk is een Droids-cover helemaal niet zo vergezocht; de Synthesizer Greatest-albums waren met name in Frankrijk immens populair en de keuze voor de Droids lag voor de hand. In tegenstelling tot de serieuze elektronische muziek uit Duitsland, opereerde Hayat in een disco-schemergebied, en met een beetje goede wil zou je zijn muziek kunnen beschouwen als een soort intelligente italo-disco avant la lette.

In 1978 verscheen het eerste en enige Droids-album 'Star Peace', dat voortvarend en energiek uit de startblokken knalt met '(Do You Have) The Force - Part 1 & 2', waarna het beknopte en kosmische 'Interspace' de prelude vormt voor het sfeervolle 'Tchoung Fou'. Met 'Be Happy' en 'Shanti Dance - Part 1 & 2' wordt het gaspedaal in het ruimteschip weer ingetrapt en zorgt 'Renaissance de l'amour' (met een geinig tabla-stuk) voor een meditatief einde van het album. 'Star Peace' mag dan misschien zo hier en daar wat gedateerd overkomen, de vette analoge synths ( Moog, Arp, Oberheim) maken een hoop goed. Hayat is nu (als er tenminste niet meer mensen met dezelfde naam rondlopen) een gerenommeerd Frans kunstenaar en fotograaf, en heeft (voor zover ik kon achterhalen – mijn Frans is wat roestig) zijn muzikale verleden achter zich gelaten.

Jammer, want 'Star Peace' klinkt bijna dertig jaar na dato nog steeds erg plezierig, zoals je hier kunt beluisteren (44 MB, 192 kbps).

peter Vrijdag 22 September 2006 at 12:38 am | | flashback

drie reacties

Ik heb deel 1, 2 en 3 nog in mijn cd-kast staan van Synthesizer Greatest.
Draai ik ook nog wel eens als ik in de bui ben.

Erica, - 24-09-’06 11:00

The Droids will live forever!! :D >> my dad owns ;)

Thomas Hayat, (E-mail ) - 12-12-’07 16:05

Nu ik het bovenstaand stukje heb gelezen, overweeg ik om die albums te zoeken, te kopen en ook in mijn website te presenteren. Ze zouden goed passen in http://www.synthesizergreatest.eu

Michael Rozema, (E-mail ) (URL) - 16-05-’09 11:18
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.