Kilima Hawaiians

Nederlanders die in Nederlands- Indië waren geweest, brachten in de jaren twintig van de vorige eeuw niet alleen de nodige spannende verhalen mee naar huis, ze zorgden er tevens voor dat er allerlei exotische muziekgenres in ons kouwe kikkerlandje werden geïntroduceerd. Vooral muziek uit Hawaï bleek enorm aan te slaan; men viel als een blok voor het melancholische geluid van de steelgitaar en liedjes over zonnige stranden, heupwiegende donkerharige schoonheden en verloren liefdes.

Rotterdammer Bill Buysman vond het allemaal reuzegrappig en samen met Smoke van der Elst en Willem Ruivenkamp richtte hij in 1934 de Kilima Hawaiians op. De groep was redelijk succesvol, maar het grote succes kwam bizar genoeg tijdens de Tweede Wereldoorlog – de Duitsers hadden een enorme hekel aan 'Amerikaanse muziek' als jazz en bigband, maar stonden de Nederhawaïaanse groepen oogluikend toe, mits ze in het Nederlands zongen. Bills vrouw Mary trad tijdens de oorlog toe tot de Kilima Hawaiians en gitarist Vic Spangenberg (die overigens in 1944 Nederland moest ontvluchten vanwege zijn enthousiaste activiteiten in het verzet) maakte het plaatje compleet.

Kort na de oorlog en tijdens de politionele acties in Nederlands- Indië waren de Hawaïaanse groepen ongekend populair, met de Kilima Hawaiians als grote publiekstrekkers. Midden jaren vijftig was het genre over zijn hoogtepunt heen; rock-'n-roll en later beatmuziek zorgden ervoor dat de Kilima Hawaiians veranderden in een wandelend anachronisme, hoewel Bill Buysman wanhopig probeerde het tij te keren door ook country- en Zuid-Afrikaanse en Indische liedjes op het repertoire te zetten. De groep bleef tot diep in de jaren zeventig actief, maar het succes van weleer was voorbij.

Als je nu, ruim zestig jaar na dato, naar muziek van de Kilima Hawaiians luistert, kun je je haast niet voorstellen dat dergelijke tropische, exotische muziek in Nederland is gemaakt. Luister naar 'De roos van Honolulu', 'On the beach of Waikiki', 'Sarina, een kind uit de dessa', 'Onder wuivende palmen', aangevuld met 'Vienni Vienni' en 'Danscollege' van De Ma-U-I Eilanders in dit rar-bestand.

peter Vrijdag 06 Oktober 2006 at 11:56 pm | | flashback

dertien reacties

Heeel aanstekelijke muziek. http://log.krak.nl/wateenswas/e461.html

yak, (E-mail ) (URL) - 07-10-’06 08:16

ik zoek het liedje van de kilama hawaiens.samola eilan samola droomland.vast bedankt

guuskorte, - 31-10-’06 11:49

heb veel 45toeren platen van deze groep zou graag van veel titles de jaar talen willen weten .Wie heeft hiet iets van.
Mvg henny

henny, (E-mail ) - 19-03-’07 18:51

Wie weet in welk jaar War is over/ De oorlog is voorbij uitgegeven is? Dank, Tin

Tin, - 06-08-’07 13:32

Sinds afgelopen zaterdag heb ik een platenspeler met 78 toeren die ik direkt kan aansluiten op de computer. Mijn vader heeft nog veel Hawai platen uit 1946. Deze ben ik op dit moment aan het digitaliseren.
Op het etiket staat PGO geluidsopname studio Den Haag. Andere platen hebben geen etiket maar daar staat de naam van mijn vader op Wim Cloosterman en Frans ??? Mijn vader speelde toen steel gitaar.
Misschien weet u meer over die tijd en de Hawai bandjes die toen bestonden.
Mocht dat zo zijn dan hoor ik graag van u.

Cloosterman, (E-mail ) - 19-11-’07 22:05

Moest Vic NEDERLAND ontvluchten???? Ik denk dat dat fout is. Moet zijn toch Indonesia

An, - 13-12-’07 22:25

@An: volgens mijn bronnen is dit juist: Vic vluchtte in 1944 uit bezet Nederland en werkte vervolgens voor Amerika als oorlogsvrijwilliger (en raakt hij vier keer gewond). Zie hier voor meer info: http://www.popinstituut.nl/biografie/kil..

Araglin, - 13-12-’07 23:07

Wie kan mij vertellen uit welk jaar het liedje "Maantje luister eens goed"stamt?
De originele title is iets van Silvery moon.
Bij voorbaat mijn dank.

Henny, - 18-03-’08 10:56

Beste Henny, zie archief bladmuziek Theater Instituut Nederland (www.tin.nl): Maantje, luister eens goed / liedteksten Harry Tobias, Henny Blonk ; muziek Percy Wenrich. – Amsterdam [etc.] : Francis Day [etc.], 1937

Vriendelijke groet, Fons Strijdonk

Fons, - 18-03-’08 13:24

Bedankt Fons.
Een hele snelle reactie en ik weet nu waar ik in het vervolg moet zoeken.
Groetjes, Henny

Henny, (E-mail ) - 18-03-’08 13:40

Wie weet wat de initialen J.L. met de Kilima Hawaiians te maken heeft?

F. van Aken, (E-mail ) - 26-04-’08 11:21

Deze initialen staan op een fingerpickzakje dat in de koffer van een Egmond Lapsteel zit. Volgens de vorige eigenaar van de lapsteel is deze lapsteel verpand aan hem toen hij op de holl-amerika lijn heeft gewerkt als stuurman. Vlgns hem is de lapsteel van de Kilima Hawaiians geweest die destijds op de Holl. Amerikalijn hebben gespeeld. Nu heb ik de lapsteel van hem gekocht en wil graag weten wie nou J.L. zou kunnen zijn. Overigens staat de lapsteel te koop voor geinteresseerden.

F. van Aken, (E-mail ) - 26-04-’08 11:27

Beste heer van Aken,

Wat moet de labsteel kosten, en welk merk is het?

met vrgr, Stan

Stan Hill, - 21-04-’12 12:06
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.