Volksliederen

Met een beetje goede wil zou je volksliederen kunnen beschouwen als het muzikale equivalent van een vlag – leuk om mee te wapperen, maar in feite heb je er weinig aan. En als je het hebt over het Wilhelmus, het Nederlandse volkslied, lijkt het wel een verplicht voorafje tijdens sportwedstrijden. Je brult het eerste couplet mee, je borst zwelt patriottisch op en dat was het wel. Het Wilhelmus is geschreven rond 1568 door Philip Marnix van St. Aldegonde (1540-1598) op een al bestaande, en nog oudere melodie.

Toen het Koninkrijk der Nederlanden in 1815 werd opgericht, werd besloten dat er een nationaal volkslied moest komen. De keuze viel op de hymne 'Wiên Neerlandsch bloed in d'aders vloeit'. Na de beëdiging van koningin Wilhelmina in 1898 werd dit lied vervangen door het Wilhelmus. De meeste, wat oudere volksliederen zijn ontstaan in perioden van nationale crisis of als symbool voor een nieuwe periode – de Franse en Amerikaanse volksliederen zijn hier een goed voorbeeld van. Bloeitijd voor nationalistische liedjes was het midden van de negentiende eeuw, toen steeds meer landen zich wilden onderscheiden van hun buren en dat deden aan de hand van gezwollen liederen die naar voren brachten hoe geweldig het desbetreffende land wel niet was.

Ruwweg zijn volksliederen te verdelen in vijf categorieën. Als eerste heb je de plechtstatige hymnen, waar de liederen van de meeste Europese landen onder te scharen zijn. Een andere grote groep wordt gevormd door de marsen (zoals 'La marseillaise'). Verder heb je nog de op de Italiaanse opera geïnspireerde liederen (vooral populair in Zuid-Amerika), volksliederen gebaseerd op volksmuziek (Azië) en de fanfares (Midden-Oosten). Van meer recenter datum zijn de volksliederen die een internationaal karakter hebben, zoals de Internationale (het voormalige lijflied van de USSR) en het Europese volkslied (1972), dat zwaar leunt op Beethovens Negende Symfonie.

Interessant allemaal, nietwaar? En na deze lange inleiding, kom ik waar ik wezen moet: een zipje (49 MB, 160 kbps) met 33 volksliederen, uitgevoerd door het Orlando Philharmonic Orchestra, inclusief het Wilhelmus (wie mee wil zingen, hier meer info).

peter Vrijdag 13 Oktober 2006 at 11:54 pm | | interessant

Eén reactie

En als je eens wat andere interpretaties van volksliederen wilt horen, probeer dan het nieuwe Laibach album “Volk” (http://www.laibach.nsk.si/volk.htm)

HD, (URL) - 15-10-’06 15:42
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.