Laccorda

Enkele maanden geleden zond TV Noord-Holland het programma 'Cor Achter De Dijken' uit, waarin de bekende pianist in een bootje door de Noord-Hollandse kanalen en rivieren dobberde. In het bootje stond een grote blinkende vleugel en elke aflevering nodigde Cor Bakker een lokale artiest en een bekende Nederlandse artiest uit om samen muziek te maken. Tijdens de opnamen kwam Cor in contact met het dameskoor Laccorda. Hij was behoorlijk onder de indruk en sleepte de dertig dames (in leeftijd variërend van 15 tot 30) de studio in om een album op te nemen. Het resultaat, simpelweg Laccorda getiteld, bevat 12 covers van vooral Nederlandse pophits. Cor Bakker heeft er voor gekozen om niet in de weer te gaan met strijkers of hippe arrangementen – een slimme keus want zoiets pakt vrij snel nogal kitscherig uit (iets waar ik overigens geen enkel probleem mee zou hebben). Op het album hoor je alleen de piano van Cor en dames van Laccorda.

Ik had graag willen zeggen dat ik diep onder de indruk was na het luisteren, maar helaas klinkt het allemaal nogal braaf en stijf; de dames zingen keurig en articuleren bijzonder duidelijk, maar missen schwung. De meeste covers (van onder andere 'Onderweg', 'I Would Stay', 'Kronenburg Park', 'I Alone', 'Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder' en 'Harder dan ik hebben kan') zijn vrij voorspelbaar en het koor komt vaak pas op de helft van het desbetreffende nummer een beetje los als er lichtelijk wordt afgeweken van de gebaande paden. Het enige nummer waarbij ik zoiets had van 'goh, da's best aardig!' was de Within Temptation-cover 'Ice Queen', en dat komt vooral omdat al gelijk bij het begin de geijkte samenzang wordt verlaten. Als er ooit nog een vervolg komt, zou het wel aardig zijn om de dames van Laccorda tegengas te laten geven door enkele heren, waardoor de zang aan gelaagdheid wint. Overigens doet Paul de Leeuw mee op 'Ik wil niet dat je liegt', maar dat lag voor de hand natuurlijk. (Hier een reclamefilmpje met wat fragmenten.)

peter Vrijdag 17 November 2006 at 11:54 pm | | review

dertien reacties

Dan is het Belgische meisjeskoor Scala toch net wat hipper…
http://www.kolacny.com/nl/index2.htm

HD, (URL) - 18-11-’06 11:48

Scala was inderdaad de grote inspiratiebron. Koordirigent Olaf van Rijn over de verschillen: “Scala bestaat al jaren, wij zijn pas vanaf maart met deze ploeg bezig. Daarnaast heeft Scala een iets simpelere insteek, zonder hen overigens tekort te willen doen. Wij doen meer stukken meerstemmig, waarbij Scala toch vaker eenstemmig zingt. Daarnaast bestaat ons repetoire tot nu toe alleen uit Nederlandse producties. Scala brengt veel buitenlandse hits.”

Araglin, - 18-11-’06 12:10

Jammer dat Cor dat dameskoor heeft gebruikt, als hij eens met een goed koor iets wil doen moet ie eens bij Vocal pop-group Re-flax uit Hendrik-Ido-Ambacht gaan luisteren.

Annemarie, (E-mail ) - 20-11-’06 18:03

Wij in Noord-Holland hebben de afgelopen zomer kunnen genieten van Cor Bakker op het water met RTVNH. Nu komt het goed uit dat Cor met Laccorda zich laat horen zo vlak voor de kerstdagen. Zeer toepasselijke muziek en goede zang.

Peter Telleman, (E-mail ) - 25-11-’06 21:07

Cor je bent echt stoer

Pascal, - 27-11-’06 11:44

Cor, je bent de dopeste…. YOU ROCK

Raoul, (E-mail ) - 27-11-’06 15:14

hallo
kunt u me helpen aan de pianobladmuziek van het nummer ‘jaloerzie’ van adele bloemendaal s.v.p?
ik weet dat u het onlangs bij paul de leeuw heeft gespeeld namelijk en het tin heeft het niet jammergenoeg want daar verwees uw collega martin van dijk me naar
vriendelijke groeten
corien

corien, (E-mail ) - 14-12-’06 20:44

zoek de cd.s en dvd.s laccorda en cor bakker
ik ben gek op jongeren koor muziek en pop muziek
ik zit zit zelf bij een popkoor in didam
ik hoop dat julli mij terug mailen
esther bekema

esther bekema, (E-mail ) - 23-04-’10 19:14

wou ik vind laccorda een mooi koor .
zingen goed .
ik zit zelf ook in een groot koor
en het is heerlijk om te mogen zingen in zo’n groot koor
ik zit in didam op koor
a signoffriendship
beste cor bakker ga zo door

esther bekema, (E-mail ) - 16-10-’10 20:49

ik zoek cd’s en dcd’s van laccorda
wie weet hoe ik daar aan kom
ik vind de cd’s van hun heel gaaf
groetjes esther bekema

esther bekema, (E-mail ) - 16-10-’10 20:53

beste cor bakker kan jij mij helpen aan de cd’s en dvd’s
van laccorda. ik zou ze heel graag wiilen hebben .
ik zing zelf ook in een groot koor.
en ik wil vragen wil jij aan paul de leeuw vragen of wij een keer bij hem in de uit zending mogen zingen dat lijkt
mij heel leuk.
groetjes esther bekema

esther bekema, (E-mail ) - 16-10-’10 20:59

jammer dat ik nog niks heb gehoord op mijn mail
ik hoop dat iemand dit leest
ik zoek cd’s en dvd’s van laccorda meisjes koor
ik ben benieuwd of iemand mujn bericht leest
groetjes esther bekema

esther bekema, (E-mail ) - 23-10-’10 22:17

Hoi Esther, cd’s van Laccorda zijn overal te vinden, zelfs bij de Free Record Shop en op Spotify (http://open.spotify.com/artist/4MgpDgtjzoGXeyizf5eBJX) ! Ook in de meeste bibliotheken vind je wel een of twee Laccorda-albums.

Araglin, - 23-10-’10 23:48
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.