Kai Warner

Ik heb zo mijn obsessies. Vriendin Eva begint momenteel lichtelijk met haar ogen te rollen als ik weer eens een James Last-plaatje opzet of hardop hele stukken uit de Volkskrant Magazine van afgelopen weekend voorlees, waarin een verrassend kritiekloos artikel stond over de afscheidstournee van de oude meester.

Ik vrees voor de dag dat ze er achter komt dat James nog twee broers had, die óók muziek maakten – sterker nog: precies dezelfde muziek. Nu zit het met onze relatie wel snor, maar hoeveel Last kan een mens verdragen?

Enfin. Hoewel Werner Last (1926-1982, beter bekend als Kai Warner) altijd in de schaduw van zijn grote broer heeft gestaan, was hij toch behoorlijk succesvol. Hij heeft meer dan zestig albums uitgebracht, schreef filmmuziek en ontpopte zich tot producer en ontdekker van jonge schlager-artiesten. In de jaren zeventig gingen zijn 'Go In'-platen (vrolijke dansmuziek bedoeld voor beschaafde mensen op beschaafde feestjes) massaal over de toonbank, net zoals de 'Non Stop Dancing'-lp's van zijn broer James. De twee broers roerden in hetzelfde muzikale potje en dat zorgde soms voor de nodige wrijving.

De muziek van Kai Warner is niet of nauwelijks op cd te vinden en fans schuimen dan ook manmoedig allerhande verzamelbeurzen af, op zoek naar dat ene juweeltje. Een van zijn leukste albums is 'Oriental Nights' uit 1978, dat (zoals de titel al aangeeft) veertien Oosterse tracks bevat, waaronder 'Sabre Dance', 'The Sheik of Araby' en maar liefst zeven eigen composities. Natuurlijk heeft de muziek op de lp weinig te maken met het Midden-Oosten; het klinkt disco-achtig vrolijk (funky zelfs bij vlagen, vanzelfsprekend inclusief de onvermijdelijke trompetjes) en zou niet misstaan als soundtrack voor de James Bond-film 'Octopussy' – vind ik dan. Download 'Oriental Nights' (192 kbps, 66 MB – een voortreffelijke vinyl-rip) via Rapidshare.

O ja, Robert Last (1923-1986), de oudste Last-broer, was drummer in zowel de orkesten van James als Kai. Zijn solocarrière is nooit echt van de grond gekomen (hoewel zijn 'Happy Dancing'-albums redelijk verkochten) en na een ruzie met James werd hij door hem uit de band gezet, waarna het bergafwaarts ging met Robert.

peter Zondag 03 December 2006 at 11:52 pm | | easy-listening

zes reacties

Eva….. h??l v??l sterkte meid!!!!
We leven met je mee!

Sandra & Remco, (E-mail ) - 05-12-’06 20:49

Check eens Roy Last, van de Roy Last Group. Uit een Aardschok in de jaren 90 meen ik me te herinneren dat dit een neef van James Last was. het was het zwarte schaap van de familie dan, want Roy last maakte hardrock. Jaja. Net even snel op gegoogled. Roy Last in in 2004 overleden, maar als mijn bron klopt heb je 4 muzikale leden in de Last familie.

Kratarknathrak, - 06-12-’06 01:01

Haha, dank jullie, Sandra en Remco!

Eva, - 06-12-’06 20:33

Ik hoorde ook erg graag de muziek van Kai Warner en het is inderdaad onbegrijpelijk dat de mooiste nummers nog steeds niet door Polydor/Universal op CD worden uitgebracht. En dan maar klagen dat niemand nog CD’s koopt… Als je merkt wat voor afschuwelijk gekrijs men nog “muziek” durft te noemen! Overigens de link werkt helaas niet meer!

Etienne de pauw, - 30-12-’07 15:18

hi there

the kai werner – oriental nights link is broken. could you re-upload if i request pls? thank in advance.

helok, - 17-08-’10 11:57

greetings from Turkey

i will be very appreciate if you re-upload kai werner’s oriental nights album.

Sincerely

Georgian, - 01-10-’10 20:48
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.