Florence Foster Jenkins

De Amerikaanse Florence Foster Jenkins (1868-1944) was dol op muziek. Haar ouders waren stinkend rijk en regelden een muziekleraar voor de kleine Florence. Hoewel ze het hartstikke leuk vond, bleek ze over geen enkel muzikaal talent te beschikken en bovendien ontzettend vals te zingen. Toen Florence dan ook naar het buitenland wilde om muziek te studeren, werd dit idee dan ook uit haar hoofd gepraat. Ze trouwde later met ene Frank Thornton Jenkins, die alle muzikale ambities van zijn vrouw de kop probeerde in te drukken.

Na de dood van haar vader en haar scheiding bloeide Florence op. Dankzij een flinke erfenis beschikte ze over voldoende geld om onbezorgd te kunnen leven. Ze stichtte en financierde de Verdi Club in Philadelphia, waar ze af en toe optrad. Alle zanglessen ten spijt, was ze nog steeds een muzikale ramp; Florence had geen ritmegevoel, kon geen toon houden en bracht haar begeleider Cosmé McMoon (oftewel Edwin McArthur) constant tot wanhoop. Florence zelf was net een deelnemer aan de audities van de X-Factor: overtuigd van zichzelf en haar vele talenten. Ze wuifde alle kritiek weg en dacht dat iedereen jaloers op haar was – en haar vele fans gaven haar gelijk. Nadat ze door een taxi was aangereden in 1943 ontdekte ze dat ze opeens een hoge F kon zingen – ze stuurde de taxichauffeur een kistje dure sigaren als dank.

Op 76-jarige leeftijd ging een lang gekoesterde wens in vervulling: een optreden in de Carnegie Hall. De kaartjes voor het concert op 25 oktober 1944 waren maanden van te voren uitverkocht. Florence Jenkins stierf een maand later. Ze nam in totaal negen aria’s op, op vijf 78-toeren platen, die later zijn verzameld op de drie cd's 'Valse Caressante', 'The Glorry (????) of the Human Voice' en 'Murder on the High C’s'. Luister naar haar versie van 'Mein Herr Marquis' uit 'Die Fledermaus' van Johann Strauss en een heel kort (tenenkrommend!) fragment van 'Der Hölle Rache' uit 'Die Zauberflöte' in dit zip-bestand. Geloof me, dit is meer dan genoeg. (Met dank aan Araglin.nl-lezer Peter!)

peter Maandag 04 December 2006 at 11:51 pm | | weird

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.