Oliver Shanti

De afgelopen dagen luisterde ik veel naar Oliver Shanti (ook wel bekend als Oliver Serano-Alve), een van origine Duitse muzikant die aan de lopende band new age- en wereldmuziek-albums uitbrengt. Op zoek naar wat meer informatie over zijn nieuwe album 'Man heaven Earth', stuitte ik op enkele opmerkelijke zaken.

Ik verbaasde me altijd al over zijn enorme productie, en snel werd duidelijk dat hij niet voor niets de aanduiding 'and Friends' op zijn albums gebruikt, want in de studio voert de als Ulrich Schulz geboren Shanti niet zo heel veel uit, zo blijkt uit diverse interviews. Het meeste werk wordt gedaan door vier 'hoofdmuzikanten' en talloze gasten die op zijn haciënda annex zweverige commune annex dubieuze sekte in Portugal langs komen wippen. Shanti zelf neemt af en toe een kijkje in de studio en verleent zijn goedkeuring aan het eindresultaat. Hij voert zichzelf wel op als producer en componist, en aangezien zijn albums behoorlijk succesvol zijn, legt hem dat geen windeieren.

Bovendien is de financiële administratie van zijn label Sattva op zijn zachtst gezegd nogal schimmig te noemen en gaat Shanti zich regelmatig te buiten aan excessen; zo kocht hij een jaar of wat geleden voor een miljoen euro tropische papegaaien.

De grootste schok kreeg ik toen ik ontdekte dat de nu 59-jarige, 150 kilo zware Shanti al sinds de herfst van 2002 door de Duitse politie wordt gezocht wegens kindermisbruik. Hij wordt ervan verdacht meer dan duizend kinderen seksueel te hebben misbruikt, onder wie zes zeer ernstig. Shanti is sindsdien op de vlucht voor de politie en holt van schuiladres naar schuiladres. Zijn naam staat op diverse internationale opsporingslijsten en het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat hij wordt gepakt. En tja, zo krijgt zijn rustgevende muziek (vol met liedjes over 'universele liefde' en 'vrede met de kosmos'') opeens een nare bijsmaak. Shanti zelf ontkent alles, maar dit artikel in het Duitse spirituele tijdschrift 'Spuren' en deze documentaire in 'Reportage am Sontag' laten toch een heel ander geluid horen.

peter Woensdag 06 December 2006 at 9:37 pm | | new-age

twee reacties

Ja erg jammer maar laten we niet het kind met het badwater wegspoelen het blijft voor new age interessante muziek laten we hopen dat de mensen die het werkelijk gemaakt hebben wel deugen en er nu in de toekomst mischien ook wat geld en credits voor kunnen gaan vangen.

Theo, - 15-05-’07 21:23

Inmiddles is hij dus op 29 juni 2008 gearresteerd.

kees, - 11-07-’08 10:16
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.