Nulheffing

Ruim een week geleden maakte ik me nogal druk over de nieuwe kopieerheffing en de nulheffing die de SONT (Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding) wilde introduceren (zie onder). Deze heffing is inmiddels van de baan. Minister van Justitie Hirsch Ballin heeft toegezegd deze heffing via een Algemene Maatregel van Bestuur terug te draaien. Bovendien wordt het functioneren van de SONT binnenkort grondig onder de loep genomen.

Hirsch Ballin: "Het stelsel is onder druk komen te staan en die druk is zodanig toegenomen dat de gewenste zelfregulering niet meer werkt. Op zo'n ogenblik moet een minister zijn verantwoordelijkheid nemen en overwegen de SONT te bevrijden van de last tot overeenstemming te moeten komen."

De minister wacht nog op een rapport van het Comité van Toezicht Beheersorganisaties Auteurs- en Naburige Rechten (waarin het schimmige beheer en de verdeling van geïnde heffingsgelden door Stichting de Thuiskopie wordt onderzocht) voordat hij de heffing definitief ongedaan maakt. Opvallend waren de uitspraken van staatssecretaris Karien van Gennip (Economische Zaken) in het Tweede Kamer-debat. Op de vraag van Groen Links Kamerlid Kees Vendrik "Het is dus óf digitaal rechtenbeheer, óf heffingen en beslist niet allebei tegelijk?", antwoordde Van Gennip bevestigend. Het heeft er dus alle schijn van dat het huidige heffingenstelsel binnenkort wordt afgeschaft.

In plaats van heffingen zal men zich moeten focussen op DRM-maatregelen die het illegaal kopiëren aan banden moeten leggen. Wat dus wellicht betekent dat platenmaatschappijen verplicht al hun muziek moeten voorzien van DRM-technologie en fabrikanten van bijvoorbeeld harddisk-recorders hun apparaten eveneens moeten uitrusten met DRM, waardoor je alleen legale content kunt afspelen. SONT-voorzitter Henk Vonhoff denk dat het allemaal zo'n vaart niet loopt. In Nrc.next meldt hij doodleuk dat er een wetswijziging nodig zou zijn om hem het recht tot het opleggen van een heffing te ontnemen. Wordt vervolgd...

peter Vrijdag 08 December 2006 at 4:23 pm | | nieuws

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.