BZN

BZN is momenteel halverwege de 'The Final Tour', de allerlaatste tournee van de Volendamse groep, waarna de handdoek in de ring wordt gegooid en er definitief een einde komt aan een ruim veertig jaar durende carrière. Ik ben zelf nooit groot fan geweest, in tegenstelling tot mijn moeder, die de ene na de andere BZN-lp in huis sleepte. Met hun gladde, lekker in het gehoor liggende palingpop scoorden de Volendammers maar liefst 54 Top 40-hits. Toch duurde het even voordat BZN de succesformule op het spoor was gekomen.

De formatie werd in 1966 opgericht door bassist Jan Tuyp, zanger Jan Veerman en gitarist/tekstschrijver Cees Tol en ging aanvankelijk door het leven als BZN '66. De groep speelde Shadows-achtige muziek op feesten en partijen en bracht een handvol redelijk geslaagde singles uit. Begin jaren zeventig schakelde de groep over op stevige rock, waarmee het heel Nederland onveilig maakte. In 1974 verliet Jan Veerman de band, waarna zijn plek werd ingenomen door drummer Jan Keizer. Twee jaar later gooide BZN het opnieuw over een andere boeg. Producers Cor Aaftink en Roy Beltman namen hun sound onder handen, de 17-jarige Annie Schilder (die tot dan toe vis verkocht op de markt) werd aangetrokken als zangeres en het beproefde BZN-geluid was geboren.

Over de begindagen van BZN bestaan de nodige misverstanden en vaak wordt geroepen dat de groep hard rock of zelfs snoeiharde metal maakte. Dat is allemaal wat overdreven; op het best aardige 'The Bastard' uit 1971 is vooral een zoekende band te horen. De ene keer klinkt het als Creedence Clearwater Revival, dan weer als Status Quo en vroege Golden Earring. In ieder geval is er nog geen spoor te bekennen van de richting die de groep jaren later zou inslaan. Op de lp '14 Gouwe Ouwe' zijn 14 tracks verzameld uit de periode 1968-1976, die vooral uit curiosum-oogpunt interessant zijn. Opmerkelijk zijn vooral de klassieke invloeden in 'Barber's Rock' (1974) en een opmerkelijke uitvoering van het Wilhelmus (1973). Download deze compilatie via Rapidshare (256 kbps, vbr, 78 MB).

Gevonden op en met dank aan Wiel's Time Capsule!

peter Maandag 11 December 2006 at 9:35 pm | | interessant

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.