Manfred Wieczorke

Medio juli 1987 werd toetsenist Manfred Wieczorke gebeld door een vriend. Of hij een album wilde maken voor zijn label. ''Natuurlijk,'' antwoordde Wieczorke. ''Ik zal eens kijken – ik heb alleen geen materiaal op de plank liggen dus het kan wel even duren.'' Het bleef stil aan de andere kant van de lijn. ''Wat is er? Niet goed?'' vroeg Wieczorke. ''Nou,'' was het antwoord, ''het moet eigenlijk al over vier weken klaar zijn.'' ''O, dan zal ik maar gelijk beginnen...''

Nu is Manfred Wieczorke niet de minste; hij maakte begin jaren zeventig deel uit van de legendarische Duitse spacerock-formatie Eloy (waar ik steeds vergeet een stukje over te tikken - zal ik binnenkort eens doen) en stapte in 1975 over naar de net zo succesvolle psychedelische rockgroep Jane. In 1979 stapte hij uit deze band om een voortkabbelende solocarrière op te starten, enige tijd in Spanje te wonen, door Afrika te trekken en later een verlaten fabrieksgebouw in Hannover om te toveren in een studio.

Maar in ieder geval: er moest dus binnen een maand een album gemaakt worden. Het leek Wieczorke wel een goed idee om met computers aan de slag te gaan, hoewel hij daar eigenlijk helemaal geen ervaring mee had. Hij stapte de plaatselijke Mediamarkt binnen, kocht een Atari en probeerde het apparaat zo snel mogelijk onder de knie te krijgen. En dat lukte behoorlijk goed. Wieczorke ging zich niet te buiten aan opzwepende spacerock en knutselde voor de cd 'Transfer' zes puur elektronische tracks in elkaar met licht exotische invloeden en een af en toe lekker pulserende vibe. Het heeft wel wat weg van de muziek van Michael Rother en een vroege David Arkenstone of Serge Blenner. Niet alle nummers hebben de tand des tijds even goed weerstaan, maar vooral opener 'Andaluz' en het zweverige, tien minuten durende 'Spirit of Djema El Fnaa' klinken nog altijd best lekker, zeker als je bedenkt dat Wieczorke nauwelijks tijd had om de cd netjes af te mixen.

Op de cover staat overigens heel groot 'Compact Disc Reference Edition' – ik heb geen idee wat dat precies inhoudt. Iemand een idee? De cd is niet meer in de winkels te verkrijgen, dus lange leve Rapidshare (256 kbps, inclusief covers).

peter Donderdag 14 December 2006 at 11:55 pm | | new-age

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.