iTunes enzo

Persberichten worden soms wel al te klakkeloos overgenomen, zoals deze week maar al te duidelijk bleek. Dinsdag verstuurde het Amerikaanse analistenbureau Forrestor een mail rond waarin werd gemeld dat de omzet van Apple's muziekwinkel iTunes sinds januari met 65 procent is gedaald. De omvang van de bestellingen nam bovendien af met zeventien procent, zo beweerde het bureau. Aangezien Apple geen cijfers vrijgeeft, analyseerde Forrester de transactiegegevens van de diverse creditcardmaatschappijen. Volgens de onderzoekers komt de rendabiliteit van de muziekwinkel in gevaar: het grootste deel van de aankopen kost minder dan drie dollar. Bij dergelijke bedragen wegen de inkomsten voor Apple niet of nauwelijks op tegen de transactiekosten.

Na dit nieuws kelderde prompt het Apple-aandeel op de technologiebeurs NASDAQ en speculeerden pessimisten al over het einde van de muziekdienst. Op donderdag, twee dagen later, trok Forrestor zijn keutel in: de iTunes Store is helemaal niet achteruit gegaan, integendeel: het aantal downloads is zelf gegroeid. Volgens Josh Bernoff, die het rapport opstelde, zijn de media met zijn conclusies aan de haal gegaan. Zou ik ook zeggen als ik hem was. De verkopen zijn weliswaar gedaald, zo meldt hij op zijn weblog, maar wat is nu een daling van drie procent terwijl je 80 procent marktaandeel in handen hebt en er in totaal anderhalf miljard nummers verkocht zijn?

Apple zelf stuurde diverse ronkende persberichten de wereld rond waarin werd gemeld dat het beter gaat dan ooit; zo lopen er in totaal ruim 70 miljoen iPod-bezitters rond. Van deze 70 miljoen kochten 39 miljoen mensen hun iPod dit jaar. Het is maar dat je het weet. En nee, ik heb geen iPod – ondingen vind ik het. Om over dat verplichte iTunes en het feit dat je je legaal gekochte aac-bestanden alleen kunt afspelen op een iPod nog maar te zwijgen.

peter Vrijdag 15 December 2006 at 11:54 pm | | nieuws

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.