Sterren

Ik begin een beetje moe te worden van al die talentenjachten; Idols, Starmaker, X-Factor, die shows voor nieuw musical-talent – noem het maar op. En zojuist las ik dat ook De Telegraaf zich heeft gestort op het vinden van 'hét nieuwe poptalent van Nederland', ongetwijfeld geïnspireerd door de Google Idol-hype van begin dit jaar. Hoofdprijs is een dag in de Soundwise Studio van het producersduo Eric van Tijn en Jochem Fluitsma om daar een demo op te nemen. Je inzending wordt direct eigendom van De Telegraaf, dat zich het recht voorbehoud om er van alles mee uit te halen en 'jouw bijdrage aan te passen en te exploiteren in ieder denkbaar medium'.

Het is grappig om te zien hoeveel mensen er heilig van overtuigd zijn dat zij alles in zich hebben om een ster te zijn (het tegendeel is vaak het geval), terwijl dergelijke shows juist allesbehalve sterren voortbrengen. Henk-Jan Smits en consorten demonstreren hoe gemakkelijk het is om iemand te maken, een beroemdheid te boetseren door een aantrekkelijke hem of haar netjes te leren zingen, de juiste kleding aan te trekken en hippe moves bij te brengen. Het enige probleem is dat deze 'sterren' niets anders doen dan in een van tevoren bedacht keurslijf te stappen en liedjes te zingen die door anderen zijn bedacht. Slechts weinigen van hen zijn in staat zelf songs te schrijven of op andere wijze bij te dragen aan het 'creatieve proces'.

Het is dan ook geen verrassing dat de winnaars van de eerste Idols-editie (Jamai en Jim) zich nu vol overgave hebben gestort op een musicalcarrière; er zat namelijk niets anders op. Je kunt moeilijk je hele verdere loopbaan oppervlakkige liedjes blijven zingen van Fluitsma en Van Tijn. De uitzondering die de regel bevestigt is Boris, die kampt met een Idols-stigma en lang niet zo serieus wordt genomen als hij zelf zou willen. Talentenshows spelen in op het het idee dat iedereen een ster kan worden – al is het maar voor vijftien minuten. Van krantenjongen tot bekende Nederlander, zoiets. Al dat geleuter over het overbrengen van emoties en authenticiteit geloof ik al lang niet meer. Het gaat om het op de markt brengen van een product, net zoals een nieuw soort wasmiddel of zoutje – dat net zo gemakkelijk weer uit de schappen wordt gehaald als het niet aanslaat of aan vervanging toe is.

peter Zondag 17 December 2006 at 11:56 pm | | overpeinzing

twee reacties

Waar! In ieder geval voor wat de Nederlandse versies van al die talentenjachten betreft. In de Verenigde Staten (en in zekere mate ook Engeland) hebben ze het iets beter begrepen. Kelly Clarkson heeft zich inmiddels toch aardig ontdaan van haar American Idol-coating en doet het op zich best goed met haar bijzonder aangename poprock-liedjes. Jennifer Hudson, finaliste van American Idol 2004, speelt ??n van de hoofdrollen in Bill Condon’s verfilming van de musical Dreamgirls – en schijnbaar doet ze dat weergaloos (wordt al getipt als Oscarwinnaar). Country-crossover girl Carrie Underwood (winnaar American Idol 2005) breekt nog altidj alle records in de Country-hitlijsten en was na Mary J. Blige de grote winnaar bij de Billboard Awards. En dan nu: Taylor Hicks; grijsharige soulzanger met een (naar mijn mening toch ietwat tegenvallend) album, met nummers gecomponeerd en geproduceerd door lieden als Bryan Adams en Rob Thomas. Aan dit album heeft Hicks overigens ook zelf flink meegeschreven en gecomponeerd. Nou, zie je… zo erg is het nou ook allemaal niet, die Idol-onzin. :-)

Stief, (E-mail ) (URL) - 18-12-’06 13:47

Nee okee, Carrie Underwood is best aardig en Kelly Clarkson ontpopt zich tot een Sky Radio-versie van Avril Lavigne. Maar toch, een paar keer kauwen en de smaak is verdwenen. Ze zouden eigenlijk een apart onderdeel moeten inbouwen, zoiets als ‘je mag een dag in de studio knutselen, maak maar iets leuks!’. Dat zou nog leuke televisie zijn ook! ;-)

Araglin, - 19-12-’06 00:37
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.