Jaarlijstje 2006

Traditiegetrouw is het staartje van de december de periode waarin de jaarlijstjes verschijnen op de diverse muzieksites en -fora. Ik ben er eens goed voor gaan zitten en heb mijn persoonlijke top 10 samengesteld. De nu volgende opsomming is niet zozeer een overzicht van de beste albums van het afgelopen jaar, als wel de albums die de meeste tijd op mijn mp3-speler hebben doorgebracht (en dat nog steeds doen trouwens). In willekeurige volgorde:

Radio Massacre International – 'Septentrional' (zo hoort krautrock te klinken anno 2006!), Pet Shop Boys – 'Fundamental' (ijzersterke cd van oudgedienden), Omnia - 'Pagan Folk' (sympathieke folk uit Utrecht), She Wants Revenge - 'She Wants Revenge' (new wave alsof de tijd 25 jaar heeft stil gestaan), Solomon Burke – 'Nashville' (soulkoning waagt zich aan gloedvolle country), Luie Hond - 'Met liefde' (onweerstaanbare nederreagge), The Pipettes - 'We Are The Pipettes' (enthousiaste Phil Spector-revival), Welle:Erdball - 'Chaos Total' ( Commodore 64 galore!), Scissor Sisters – 'Ta-Dah' (nichterige glamdisco in de beste Elton John-traditie) en Unto Ashes - 'Songs for a widow' (verrassend veelzijdig). Eervolle vermeldingen gaan naar de Spaanse groep L'Ham de Foc met hun album 'Cor de Porc' (veelkleurige en bezwerende wereldmuziek) en Joanna Newsoms 'Ys' (zeer eigenzinnige folk en een stem als een staalborstel).

Ik ben er nog steeds niet over uit wat ik van laatstgenoemde twee albums moet vinden - ze hebben in ieder geval ruim de tijd nodig om te groeien. Ik heb diverse jaarlijsten de revue zien passeren (waaronder die van de KinkFM-medewerkers) en het valt op dat geen enkel album unaniem wordt geroemd. Misschien is 2006 het jaar zonder het ultieme meesterwerk? Grootste teleurstelling (op muzikaal gebied dan) is toch wel dat het langverwachte nieuwe album van synthlegende Johan Timman is uitgesteld tot juni 2007. En wat zijn jullie favorieten van het afgelopen jaar? Laat gerust een reactie achter!

peter Woensdag 20 December 2006 at 12:55 pm | | overig

drie reacties

Van wat in 2006 is uitgekomen ?n ik gehoord heb (want ik ben een beetje out of touch) vind ik The Garden van Zero 7 wel errug sterk. Fijn dat ze zich vernieuwd hebben.

yak, (E-mail ) (URL) - 20-12-’06 22:09

Zoals ik hem elders gaf is het dit rijtje:

Lijstjes, het blijft leuk en het blijft lastig, want je vergeet al snel veel. Toch een poging, geen garantie dat dit lijstje over een uur nog hetzelfde is…

1. Welle: Erdball – Chaos Total
2. Battery Cage – A Young Persons Guide To Heartbreak
3. Zombie Girl – Back From The Dead
4. Rome – Berlin
5. Arktau Eos – Mirrorion
6. Trauma Pet – You Can Not Feel This
7. Death Boy – End Of An Error
8. Android Lust – Devour, Rise And Take Flight
9. Dawn Of Ashes – In The Acts Of Violence
10. Ordo Rosarius Equilibrio – Apocalyps.

Ook dat voorbehoud blijft hetzelfde, maar het geeft wel een beeld :)

IkEcht, (URL) - 30-12-’06 11:04

Ik heb elders al wat albums opgesomd, maar wat waren er gruwelijk veel fijne losse tracks. Al die gehypte bandjes hebben allemaal minstens wel ??n lekker nummer.

Wat me dit jaar erg opviel was dat de houdbaarheid van sommige bands alsnog tegenviel, en dan vooral die van allerlei Universal-bandjes. Dat Scissor Sisters-album is best aardig, maar ik draai het nauwelijks meer. Over homomuziek gesproken, de debuutsingle van Mika die komende week uitkomt (“Grace Kelly”) heeft exact hetzelfde euvel: een week lang vond ik ‘m helemaal geweldig en daarna alleen nog maar bloedirritant. Maar dat gold eigenlijk net zo goed voor singles van normale popbands als Kubb, The Feeling (ondanks het prima album) en Jamiroquai. Ik snap mezelf niet helemaal… :)

Stonehead, - 01-01-’07 16:03
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.