Baltimora

In augustus 1985 scoorde Baltimora een gigantische nazomerhit in Nederland met 'Tarzan Boy', dat vooral in mijn geheugen is gegrift dankzij de clip met het tijgervelletje (hier de YouTube-link). Baltimora was het pseudoniem van Jimmy McShane (1957-1995), die opgroeide in Londonderry in Noord-Ierland. Op zijn vijftiende verhuisde hij naar Londen om daar te gaan studeren aan de theaterschool. Na zijn studie was hij te zien in diverse reclamespotjes en probeerde hij een carrière als model, danser en zanger op poten te zetten. Een toevallige ontmoeting met zangeres Dee Dee Jackson zorgde voor een stroomversnelling. Ze nam hem mee op haar Europese tournee en na de nodige optredens belandde McShane in Italië. Het zonnige leven beviel hem uitstekend en hij besloot in Rome te gaan wonen.

Een solocarrière leek aanvankelijk op niets uit te lopen, maar producer Maurizio Bassi zag wel wat in de Ier en vroeg hem een nummer in te zingen dat hij net had geschreven: 'Tarzan Boy'. Het nummer was dé zomerhit van 1985 en bereikte in een groot aantal Europese landen de eerste plek in de hitlijsten en was zelfs in Amerika een succes. Het zou, jammer genoeg voor Baltimora, bij deze ene hit blijven. Opvolger 'Woody Boogie' (hier de clip) belandde in Nederland in de Tipparade, hoewel het debuutalbum 'Living in the Background' (1985) wel goed verkocht. Baltimora's tweede album 'Survivor in Love' (ook wel bekend als 'Key Key Karimba') uit 1987 sloeg eigenlijk alleen aan in Italië, waar 'Key Key Karimba' een gigantische hit werd (hier de clip).

Baltimora leek gedoemd om langzaam in de vergetelheid te geraken (niet iets om treurig over te zijn, want zijn muziek was nogal oppervlakkig, weinig origineel en bij vlagen tenenkrommend), toen 'Tarzan Boy' in 1993 wederom een hit werd in Amerika, Baltimora's gerereleasde debuut in zijn kielzog meeslepend. Het nummer werd namelijk gebruikt in de film 'Teenage Mutant Ninja Turtles III'. In maart 1995 overleed McShane aan de gevolgen van aids. Voor wie na het bekijken van de bovengelinkte clips behoefte heeft aan meer, download (het moeilijk te vinden) tweede album 'Key Key Karimba' via Rapidshare. Houd er wel rekening mee dat je dit voornamelijk moet doen uit nostalgische overwegingen, want echt goed is het allemaal niet...

peter Vrijdag 29 December 2006 at 11:55 pm | | 80s

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.