Himekami

Jaren en jaren geleden presenteerde zanger en presentator Jan ten Hoopen (niet het Tweede-Kamerlid) een new age-programma op de radio. Ik heb geen flauw idee meer hoe het heette en op welke zender het werd uitgezonden. Wel weet ik dat hij me kennis liet maken met talloze nieuwe namen en dat heeft blijkbaar nogal indruk gemaakt, want zojuist luisterde ik naar het album 'Moonwater' van Himekami en bij de derde track 'Tosa Dunes' begon er heel zachtjes een belletje te rinkelen. Ik kende dit nummer! En na lang nadenken (het blijft toch knagen) schoot me te binnen dat het door Jan ten Hoopen regelmatig werd gedraaid in zijn programma. Verrek, dat was lang geleden!

Dat ik de muziek nu pas op het spoor kom, heeft veel te maken met het feit dat new age-muziek maar moeilijk in de winkels is te vinden (los van het feit dat er nog altijd een beetje lacherig over wordt gedaan) en het new age-landschap in Nederland voornamelijk wordt bepaald door distributeur Oreade Music. Maar in ieder geval: achter Himekami schuilen Yoshiaki Oshi en zijn vrouw Etsuko, die al sinds begin jaren tachtig muziek maken, tientallen albums hebben uitgebracht, soundtracks hebben verzorgd voor talloze Japanse series en films en daarnaast ook live een behoorlijke reputatie genieten – in Japan dan.

Hun muziek is een aangename mix van traditionele Japanse elementen en westerse popritmes, overgoten met een rustiek tinkelend new age-sausje – een beetje zoals de vroege muziek van Kitaro, maar dan toegankelijker. Het probleem is alleen dat het niet echt consistent is; de ene keer luister je naar een prachtig nummer, terwijl je je tijdens de volgende track in een kitscherig restaurant waant. Het eerste Himekami-album voor de westerse markt was 'Moonwater' uit 1989, dat vaak abusievelijk wordt beschouwd als hun debuutalbum. In feite gaat het om een compilatie met de beste Himekami-nummers tot dusver. De 13 tracks zijn dan ook stuk voor stuk best aardig (met als uitschieters het eerder genoemde 'Tosa Dunes' en 'Evening Poem'), zeker als je je beseft dat het om nummers gaat die een stuk ouder zijn. Het album is moeilijk te vinden en liefhebbers van vroege (elektronische) new age van bijvoorbeeld Kitaro, Karunesh en Kamal moeten zeker op deze Rapidshare-link klikken (77 MB, 192 kbps).

peter Vrijdag 05 Januari 2007 at 11:54 pm | | new-age

drie reacties

Ook ik ben op zoek naar een cd samengesteld uit zijn toenmalig programma bij de vpro.
Het was de cd van de beste nummers uit zijn radio programma over new age,en werd als cd uitgegeven. Na uitlenen nooit meer terug gezien .
wie o wie
joop

groos, (E-mail ) - 17-03-’07 11:03

mail me en ik vetel je hoe het zit.
groet
jan

jan ten hoopen, - 20-05-’09 23:50

Hee! leuk dat Jan dit item gevonden heeft.
Ik las vanmiddag het artikel over Jan in de Veronicagids van aanstaande week.
Heel moedig om in dit artikel de vraagtekens rond Jan zijn “plotselinge” vertrek uit het Hilversumse nu te kunnen verklaren. klasse!!
Hopelijk krijg je nog eens een kans om terug te komen daar.
Je liedjes zijn nog steeds tijdloos, heel mooi.

http://members.lycos.nl/jantenhoopen/

Groeten Peter Dekker

Peter Dekker, (E-mail ) - 21-05-’09 04:05
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.