Sounds in Space

In de jaren vijftig van de vorige eeuw werden de eerste stereoplatenspelers geïntroduceerd. Een dergelijke platenspeler was niet goedkoop; in Amerika moest je bijna 90 dollar neertellen voor zo'n apparaat, in die tijd een enorm bedrag. De meeste mensen zagen het nut niet zo in van stereo-apparatuur; wat was er mis met de platenspeler die in de huiskamer stond?

Wie eind jaren vijftig een stereoplatenspeler van RCA Victor kocht (om precies te zijn de indrukwekkend klinkende 'Stereo Orthophonic High Fidelity Victrola') kreeg er een gratis lp bij om zijn aankoop te rechtvaardigen én om natuurlijk indruk te maken op zijn vrienden, want zoveel stereo-lp's waren er nog niet.

De lp 'Sounds in Space' (uit 1959) bevat een aantal voorbeeldtracks die aan de hand van geluidseffecten en flarden klassieke muziek, bigband en pop het verschil laten horen tussen mono en stereo. De beroemde Amerikaanse voice-over Ken Nordine doet bovendien ronkend uit de doeken hoe het allemaal werkt en wat een geweldige uitvinding 'stereophonic sound' wel niet is – je krijgt bijna het gevoel aan de vooravond van een interstellaire doorbraak te staan.

Op de achterkant is een grote disclaimer te vinden (''IMPORTANT NOTICE - This is a TRUE STEREOPHONIC RECORD specifically designed to be played only on phonographs equipped for stereophonic reproduction. This record will also give outstanding monoaural performance on many convential high fidelity phonographs by a replacement of the cartridge. See your local dealer or serviceman.'') en een uitgebreide uitleg over het gebruikte proces. Geinig.

'Sounds in Space' is nu een zeer gewild verzamelobject. Niet zozeer vanwege de muziek (hoewel de eerste drie tracks van kant A nogal vreemd zijn), als wel dankzij zijn futuristische sciencefictionhoes. Download een hevig krakende, maar intrigerende vinyl-rip via Rapidshare (50 MB, 192 kbps, inclusief covers).

peter Zaterdag 06 Januari 2007 at 11:19 am | | weird

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.