Hippie

''Je bent eigenlijk een paar decennia te laat geboren,'' merkte vriendin Eva onlangs op toen ik weer in een parallel universum aan het flippen was op obscure psychedelische krautrock. ''Je zou een goede hippie zijn geweest! Beetje naar wazige muziek luisteren, lurken aan een waterpijp en als een hippe vogel met een wilde haardos rondwandelen in je afghaan!'' Ik dacht er even over na en gaf haar toen gelijk. Sterker nog: ik zou een verdomd goede hippie zijn geweest!

Vriendin Eva gaf me vervolgens een cadeautje: het boek 'De droomfabriek' (Bert Bakker 1971), geschreven door Ruud Tegelaar. Geen onbekende in de wereld van provo's, hippies en andere wereldverbeteraars. Hij stond aan de wieg van 'Provadya?', uitzinnige feesten in Amsterdam (en later ook berucht in de rest van Nederland) met optredens van beatgroepen, goochelacts en acrobaten, psychedelische lichtshows en naaktdanseressen. Tijdens de 'summer of love' van 1967 groeit Amsterdam uit tot de hippiehoofdstad van Europa, met de Dam en het Vondelpark als 'Magies Centrum' – waarbij Tegelaar een sleutelrol vervult.

Aan het eind van de zomer zoeken de hippies een warme plek om de winter door te komen en kraken een voormalige kerk aan de Weteringschans. De gemeente Amsterdam ziet het allemaal met lede ogen aan, maar staat wel toe dat Tegelaar en zijn hippies op 30 maart 1968 het gebouw veranderen in 'Kosmies Ontspanningssentrum Paradiso', waar allerlei ludieke happenings en 'love-ins' worden georganiseerd. Tegelijkertijd opent er nog een club zijn deuren: 'Fantasio' aan de Prins Hendrikkade. Beide clubs voorzien duidelijk in een behoefte en in de zomer van 1970 ziet poppodium 'De Melkweg' het licht, waarna er door heel Nederland dergelijke 'open jongerencentra' worden geopend (waaronder 'Rasa' in Utrecht, 'Kreatief Sentrum' in Leiden en het Groningse 'Chappaqua').

'De droomfabriek' (ik heb het nog niet gelezen) is een bonte verzameling spiritueel getinte teksten over schijn, werkelijkheid en de 'mikrokosmos'. ''Aan de hand van deze teksten is de ontwikkeling te volgen naar een steeds dieper doordringen in de innerlijke ruimte tot aan een waarlijk mystieke beleving'', zo meldt de achterflap. Mochten mijn entry's de komende dagen wat waziger worden, dan weet je waar het aan ligt...

peter Dinsdag 09 Januari 2007 at 11:54 pm | | flashback

zes reacties

Je spelling wordt in ieder geval al wat waziger: ‘mijn enty`s’ en ‘een verdomd goede hippe’…

HD, (URL) - 10-01-’07 10:24

Het was al laat Hans… Of mag ik de geestverruimende genotsmiddelen de schuld geven? ;-)

Araglin, - 10-01-’07 10:31

Wat jij wil, vogel…

HD, (URL) - 10-01-’07 17:12

Koel, dat boek ga ik ook eens opsnorren. :D

godpipo, (E-mail ) - 11-01-’07 23:46

Dat eerste zinnetje hoor ik maar al te vaak. :P

Rosan., - 29-01-’07 20:26

JULLIE ZIJN ECHT TE SNEU

luC, (E-mail ) - 08-06-’07 10:01
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.