Subsidie

Stichting de Thuiskopie houdt zich onder meer bezig met de thuiskopievergoeding, een heffing die wordt betaald door de producenten van beschrijfbare media én consumenten. In ruil voor deze vergoeding is het voor consumenten toegestaan om voor thuisgebruik een cd-kopie te maken voor (bijvoorbeeld) in de auto. Het geld dat op deze manier wordt opgehaald, is bedoeld voor de muzikanten en de producenten, die door het thuiskopiëren minder cd’s en dvd’s verkopen - volgens de redenering van Stichting de Thuiskopie althans. Wat er nu daadwerkelijk met al die miljoenen gebeurt is nogal schimmig (ik schreef er al eerder over), maar in ieder geval staat vast dat een flink gedeelte in een subsidiepotje belandt. Deze subsidie is bedoeld ''voor de realisering van projecten van sociale en/of culturele aard die de Nederlandse audiovisuele en/of muziekcultuur in de breedste zin kunnen bevorderen.''

Klinkt gewichtig, maar het komt er op neer dat iedereen met een leuk idee een aanvraag kan indienen, waarna een commissie bekijkt of het inderdaad om iets geinigs gaat, en zo ja, dan wordt het benodigde geld overgemaakt. Het afgelopen jaar werden er 979 verzoeken ingediend en heeft Stichting de Thuiskopie 3.558.225 euro uitgekeerd, gemiddeld 5600 euro per project. Klinkt goed, nietwaar? Totdat je de lijst bekijkt (pdf-bestand) met gehonoreerde projecten; een merkwaardig ratjetoe van stichtingen, particulieren en commerciële organisaties die geld hebben ontvangen voor 'het maken van een cd-opname', 'Duiveldansen' (?), de cd 'Wegsleepregeling van kracht' en 'losse onderdelen' van ene heer Bos. En nog afgezien van de vele spelfouten (creërt, minutenen, Hollandse Meester spelen, documentaire serie, Muziek uitgave, live concert, non-liniaire, 3 delig cd-box) ziet het er allemaal zeer knullig uit.

Volgens mij komt iedereen in aanmerking, zolang je je voorstel maar leuk weet te verpakken. Misschien moet ik Araglin.nl maar aanmelden (de inschrijfperiode voor 2007 loopt nog tot 19 februari); ik kan best een paar duizend euro gebruiken om mijn zoektocht naar vergeten of over het hoofd geziene artiesten voort te zetten.

peter Woensdag 10 Januari 2007 at 9:53 pm | | nieuws

Eén reactie

DAT is nog eens een goeie tip. Ik zal me eens aan het denken zetten of er iets geinigs te realiseren valt. :)

Kratarknathrak, - 11-01-’07 01:46
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.