Rubberen Robbie

Midden 1981 scoorde Rubberen Robbie een verrassende nummer 1-hit met het behoorlijke melige 'Die Nederlandse sterre die strale overal!'. Geïnspireerd door de Stars On 45-rage had de groep een handvol Nederlandse hits achter elkaar gezet, voorzien van een discobeat en lollige, in plat Leids gezongen teksten. Het zou bij deze ene gigantische hit blijven (althans, de enige die hoog in de hitlijsten belandde) en je zou denken dat het om simpelweg een geintje ging. Niets is minder waar; achter Rubberen Robbie school namelijk een concept.

De groep bestond uit Aart Mol, Geertjan Hessing, Erwin van Prehn, Cees Bergman en Elmer Veerhoff, die begin jaren zeventig furore maakten met de glamrockband Catapult. Toen het succes begon af te nemen, gooiden de vijf het in 1978 over een totaal andere boeg. Ze richten Cat Music op (een studio annex productiebedrijf), en schreven aan de lopende band hits voor anderen. En met succes; Cat Music is onder meer verantwoordelijk voor 'Windsurfin'' van The Surfers en 'It's all in the bible' van Snoopy, Towers 'See You Tonight', André Hazes' 'Het is koud zonder jou' en 'Mama Told Me' van Fantastique. En als de heren zin hadden, maakten ze new wave (onder onder het pseudoniem The Monotones) en carnavals-achtige muziek (als Rubberen Robbie).

Na enkele nauwelijks opgemerkte Rubberen Robbie-singles (waaronder 'Twee mobiele ogen die keken de kraker aan', over de krakersrellen in Amsterdam tijdens de kroning van koningin Beatrix) was het raak met 'Die Nederlandse sterre'. Het concept werd vakkundig uitgemolken met 'Meer Nederlandse sterre', het album 'Rubberen Robbie 2' en de carnavalssingle 'De Nederlandse sterre die viere carnaval'. In 1983 bloedde het concept dood, maar Cat Music zat niet stil. Men hield zich bezig met rap (Master Genius) en synthpop ('Woodpeckers from space' onder de noemer Video Kids – hier de videoclip) en in de jaren negentig was Cat Music verantwoordelijk voor de flauwekul van Ome Henk.

'Die Nederlandse sterre' is misschien minder leuk dan 25 jaar geleden, maar nog steeds best geinig. Download een vinyl-rip van de maxi-single (320 kbps, inclusief de b-kant 'In de goot').

peter Donderdag 18 Januari 2007 at 11:53 pm | | 80s

zes reacties

X-ray connection – Replay is nog steeds een veel gezochte plaat onder disco fettishisten. zie http://www.discogs.com/artist/X-Ray+Conn..

Arjan, - 19-01-’07 09:17

Ik zie ook Peter Slaghuis nog voorbij komen… Die deed de finale mix en de vocalen, begrijp ik.

Lars, - 20-01-’07 18:32

Vandaag is op Hyves toevallig een link gelegd naar You Tube met een clipje.
Zouden ze weer bij elkaar komen ;-))
http://www.youtube.com/watch?v=esRLFGu9j..=
Groetjes Peter Dekker

Peter Dekker, (E-mail ) - 22-01-’07 15:33

Hallo. Ik ben een enorme fan van het eerste uur van Rubberen Robbie. Naast de vele platen en singles heb ik ook meerdere cds, waar bijna al het materiaal op staat. Er is ook een http://www.rubberenrobbie.nl/ maar die is volgens mij uit de lucht. Daar stond een paar maanden terug op aangegeven dat er een reunie zat aan te komen. Helaas nooit meer iets over gehoord.

Herman, (E-mail ) (URL) - 27-01-’07 11:39

Ik kwam onlangs bij de Makro een paar DVD’s van Robbie tegen. Misschien een tip?

Peter Dekker, (E-mail ) - 27-01-’07 13:32

die dvd is echt een aanrader voor fans! (Maar ook uitzonderlijk slecht!)

bart, - 08-03-’07 23:42
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.