Classix Magazine

In de meeste wat grotere cafés vind je van die zuilen met gratis Boomerang-ansichtkaarten. Ik neem er vaak een aantal mee naar huis, de dan vervolgens op een vergeten stapeltje belanden. Deze keer vond ik een klein tijdschrift in het rek: het eerste nummer van Classix Magazine. Bladmanager Tim Mathot in het voorwoord: ''Classix Magazine is een splinternieuw lifestyle-magazine over klassieke muziek en richt zich met name op mensen die wel nieuwsgierig zijn naar deze muziek, maar er verder weinig of niets van af weten. Het initiatief [...] is voortgekomen uit het besef dat deze muziek anno 2007 nog steeds een stoffig imago heeft en [...] voor veel mensen nog steeds een elitaire aangelegenheid lijkt te zijn.''

Een gratis tijdschrift dus dat klassieke muziek onder de aandacht van een groot en jong publiek probeert te brengen. Een lovenswaardig streven en in het eerste nummer krijg je artikelen voorgeschoteld over onder meer Janine Jansen (die ook op de cover prijkt en dient als uithangbord), Mahlers eerste symfonie, de Matthäus Passion in Nederland en Ellen ten Damme. Het leest allemaal lekker weg, maar Classix Magazine slaagt er niet in een diepe indruk achter te laten. Het artikel over Janine Jansen bijvoorbeeld lijkt wel een knip-en-plak-oefening, waarbij alle citaten uit de NRC zijn gejat.

De artikelen komen geforceerd 'jong' over, met zinnen als 'Het lijkt wel alsof er geen enkele componist is waarvoor Nederlanders, vooral ook de jongere, warmer lopen dan voor Gustav Mahler.'' Waarom Mahler vooral jongeren aanspreekt, blijft echter onbeantwoord. En dat Janine een 'vioolbabe' is, weten we zo langzamerhand wel. En dat de Franse Polydor-afdeling geschokt was over de erotische cover (ahum) van haar eerste album, geeft alleen maar aan dat de klassieke wereld wel een frisse wind kan gebruiken. Enigszins uit de toon valt een recept voor crème brûlé met sinaasappel en pistachenootjes en een als een artikel vermomde reclame voor Château Poitevin: ''De weelderige neus toont intens superrijp zwart fruit en zelfs geconfijt fruit. De wijn heeft rijpe zachte tannines.'' - over elitair gesproken. Voornaamste probleem is echter het gebrek aan humor en luchtigheid. Maar goed, een gegeven paard moet je niet in de bek kijken, dus pluk Classix Magazine eens mee uit je plaatselijke Boomerang-zuil!

Admin Zondag 21 Januari 2007 at 11:50 pm | | klassiek

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.