Animotion

In Nederland is Animotion vrijwel onbekend, maar in thuisland Amerika staat de groep bijna synoniem voor (lichtelijk achterhaalde) jaren tachtig-synthpop, voornamelijk dankzij die ene grote hit 'Obsession' uit 1985. Hoogstwaarschijnlijk geïnspireerd door de synthesizerpop van met name The Human League besloten zangeres Astrid Plane en bassist Charles Ottavio in 1983 een band op te richten. Astrid kwam met de naam Animotion op de proppen (een samentrekking van 'energy' en 'emotion' – je zag het al aankomen waarschijnlijk) en met Frenchy O'Brien (drums), Paul Antonelli (keyboards) en Bill Wadhams (zang) was de line-up compleet.

De eerste single 'Obsession' was direct een schot in de roos en vormde in feite de blauwdruk voor het complete Animotion-oeuvre: vrolijke popmuziek met zwaar aangezette synthesizers, een iets te glad gestreken productie (denk Cock Robin) en de wisselwerking tussen de stemmen van Wadhams (die eigenlijk net zo klinkt als Human League-frontman Philip Oakey) en Plane. Na deze vliegende start was de koek alweer op; de tweede single 'Let Him Go' bleef steken in de bovenste regionen van de Amerikaanse hitlijst. Debuutalbum 'Obsession' (1985) verkocht best aardig, maar een grote hit zat er niet meer in. Hoewel opvolger 'Strange Behaviour' (1986) nog een hit opleverde met 'I Engineer' begon het intern te rommelen en eind 1987 stapten Bill Wadhams en Astrid Plane uit Animotion (en traden Plane en Ottavio in het huwelijk). Er werden nieuwe zangers aangetrokken en een nog een tijdje opgetreden (en een hit gescoord met 'Room to Move').

Na deze opleving verdween Animotion in 1988 uit de schijnwerpers, om in 2001 weer bij elkaar te komen en zich met succes in het wave/synthpop/golden oldies-circuit te wagen. Bekijk, om je geheugen wat op te frissen, de waanzinnig gedateerde clips van 'Obsession' (gladiatoren bij een zwembad!) en 'I Engineer' (opgenomen in een verlaten fabriek) en download het tweede, best aardige, album 'Strange Behaviour' (91 MB, 320 kbps).

peter Woensdag 24 Januari 2007 at 11:53 pm | | 80s

twee reacties

Volgens mij is Obsession geschreven door Michael des Barres de latere zanger van Power Station die daar Robert Palmer opvolgde.

Arjan, - 25-01-’07 10:51

Ik heb het nummer nog niet gehoord, maar dit is de link naar het nummer van Michael:
http://cglass.vinu.edu/mdb/mdbobs.html

Peter Dekker, (E-mail ) - 27-01-’07 13:27
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.