Midzomer

De oude Germanen kenden diverse feesten, maar een van de interessantste is toch wel Midzomer, dat gevierd werd (en wordt) rond de periode van 21 juni. Tijdens Midzomer staat de zon op haar hoogtepunt; de dag is op zijn langst. De Germanen herdachten de tragische dood van zonnegod Balder, die vermoord werd door zijn blinde tweelingbroer Hodur. Volgens oude volksverhalen vervaagde op Midzomeravond de grens tussen de 'gewone' wereld en de wereld der geesten - Witte Wieven en kabouters waarden rond, dieren begonnen te praten en wie pech had, belandde in een elfenheuvel...

Middelpunt van het Midzomerfeest werd gevormd door een gigantisch vuur; men geloofde dat de vlammen heilig waren en bescherming boden tegen onheil (helemaal als je erover heen sprong) en dat de as over magische krachten beschikte. Het Christendom maakte een einde aan de midzomervieringen; priesters probeerden al die rare heidense gebruiken uit te bannen en mensen aan het Sint-Jansfeest te krijgen. De vruchtbaarheidsoptochten langs akkers werden veranderd in Sint-Jansprocessies en later helemaal verboden.

Een lange intro, want waar ik naar toe wil is het album 'Dans Kring Midsommarstången' van Erik Östs Spelmanslag. Ik zag de lp onlangs liggen en had geen idee wat ik moest verwachten. In Zweden is de midzomertraditie kennelijk nog steeds springlevend en worden de vieringen opgeluisterd met tal van vrolijke liedjes, netjes verzameld op dit album uit 1965. Erik Öst zelf (denk ik) praat de boel aan elkaar in rap Zweeds, waarna het aanwezige publiek massaal invalt en liedjes begint te zingen als 'Opp och hoppa, sitt ej och dra dig', 'Inte kan vi hålla bröllop i år' en 'Uppå källarbacken'.

Ik versta er geen drol van (het zal vast wel over het einde van de zomer en de liefde gaan), maar het klinkt alsof talloze bejaarden in een feesttent schommelend bier zitten te drinken. Als je zelf wilt luisteren, biedt deze link uitkomst (80 MB, 320 kbps). Wie overigens verstaat wat er gezongen wordt, laat gerust een reactie achter!

peter Vrijdag 26 Januari 2007 at 11:53 pm | | weird

twee reacties

Hi helaas bestaat het album niet meer. Mischien kun je het nog eens uploaden, want ik zoo het graag eens willen horen. Alvast bedankt. Tommes

Tommes, - 17-09-’07 15:12

Ik zal eens in mijn archieven duiken. Wees overigens gewaarschuwd: heel boeiend is het niet!

Araglin, - 18-09-’07 00:37
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.