Marissa Nadler

Ik heb altijd wel muziek aanstaan – zowel op werk als thuis. Vaak gaat om muziek om ongestoord andere dingen bij te doen of muziek die dient als verlengstuk van de stemming waarin ik verkeer. Nog vaker zet ik mijn Winamp-muziekspeler simpelweg op 'random' zodat ik niet hoef na te denken en er van alles voorbij komt zetten. Net zoals afgelopen zondagavond. Ik was bezig met inpakken (daarover later deze week meer) toen opeens een verstild liedje voorbij kwam. De zangeres had een onderkoelde, spookachtige en dromerige stem en zong iets over een verloren liefde, dwalend in duisternis. Ik stopte met waar ik mee bezig was en luisterde. En daarna luisterde ik het nummer nog een keer. Om vervolgens de hele cd op te zetten – een promo van 'Songs III, Bird on the Water', het derde album van de Amerikaanse singer-songwriter Marissa Nadler.

De 25-jarige zangeres begeeft zich in een mysterieus grensgebied, balancerend tussen traditionele folk(noir) en dromerige pop. Ze zingt duistere ballades over verloren relaties en de dood in al zijn facetten. Bijzonder sfeervol (inclusief de prachtige Leonard Cohen-cover 'Famous Blue Raincoat'), hoewel je misschien wel even moet wennen aan de hoge, bij vlagen ijlomfloerste stem van Marissa Nadler. Ze begeleidt zichzelf op gitaar, terwijl haar band voor af en toe opduikende cello-, harp- en mandoline- en synthklanken zorgt.

Als je de elf nummers achter elkaar beluistert, valt wel op dat het een beetje gelijkvormig klinkt (met vaak ongeveer dezelfde gitaarakkoorden als opening), maar goed, alleen al met het prachtige 'Feathers' heeft ze mijn hart gestolen. Tijdloze luisterliedjes voor melancholische zielen en liefhebbers van bijvoorbeeld Joanna Newson, Sharron Krause of Nick Drake (om maar eens wat namen te noemen). 'Songs III, Bird on the Water' is Nadlers derde album, en ik ga als een speer op zoek naar 'Ballads of Living and Dying' (2004) en 'The Saga of Mayflower May' (2005).

Op haar website kun je elf liedjes downloaden (bekijk gelijk even haar schilderijen en houtsnijkunst - niet onaardig!) en op haar MySpace-account vind je eveneens enkele tracks.

peter Maandag 29 Januari 2007 at 11:55 pm | | interessant

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.