Cornelis Vreeswijk

In Zweden is hij een superster, een legende, maar in zijn geboorteland Nederland moet het Cornelis Vreeswijk Genootschap alle zeilen bijzetten om te voorkomen dat de zanger in de vergetelheid wegzakt. Het leven van Cornelis Vreeswijk (1937-1987) is op zijn minst turbulent te noemen. Hij emigreerde op 12-jarige leeftijd met zijn zus Ida en ouders naar Zweden, alwaar vader Vreeswijk een taxi-bedrijf begon. In 1961 keerden de ouders van Cornelis terug naar Nederland – hun zoon en dochter bleven in Zweden wonen. Na de middelbare school probeerde Cornelis het op de toneelschool en sociale academie, maar beide opleidingen maakte hij niet af.

Dankzij de Zweedse folkzanger Fred Åkerström werd Cornelis Vreeswijk ontdekt en in 1964 verscheen zijn eerste album 'Ballader och oförskämdheter' (Ballades en onbeschaamdheden). De lp sloeg in als een bom. De brave Zweden reageerden geschokt op de maatschappijkritische liedjes en teksten over hoeren, zwervers en meer van dat fraais. De Zweedse radio deed zijn muziek in de ban en zijn lp's werden voorzien van de beruchte doodshoofdsticker – koren op de molen van veel jongeren natuurlijk, die massaal zijn albums in huis haalden.

Het succes van Vreeswijk was de Vara niet ontgaan; de omroep haalde de zanger in 1966 naar Nederland voor enkele optredens. Het was geen groot succes en pas in 1972 verscheen zijn eerste Nederlandstalige album, met nummers als 'Veronica', 'De Nozem en de non' en 'Misschien wordt 't morgen beter'. Deze keer lukte het wel en zijn debuut bereikte de platinastatus. In de jaren die zouden volgen bracht Vreeswijk zowel in Zweden als Nederland regelmatig nieuwe albums uit, hoewel het succes in Nederland geen vervolg kreeg – al zijn latere Nederlandstalige lp's flopten.

In Zweden ontpopte Vreeswijk zich tot een gevierd en succesvol zanger, die onverdroten kritiek spuide op de keurige Zweedse samenleving. Zijn privéleven was een dankbaar doelwit voor de roddelpers; drank, drugs, drie mislukte huwelijken, aanvaringen met de politie (hij belandde in de cel nadat hij in bezopen toestand twee travestieten uit zijn huis gooide) en de belastingdienst – het publiek smulde ervan. In 1985 werd bij Vreeswijk leverkanker geconstateerd; hij sleet zijn laatste jaren in armoede, alleen en verlaten. Wrang detail is dat hij de laatste maand van zijn leven het ziekenhuis moest verlaten; hij kon de rekeningen niet meer betalen. Op 12 november 1987 overleed Cornelis Vreeswijk op 50-jarige leeftijd.

Sindsdien is er veel veranderd. Vreeswijk wordt nu gezien als een van de belangrijkste Zweedse zangers van de twintigste eeuw. Elk jaar vindt in het het Mosebacke theater in Stockholm een Vreeswijk-muziekfestival plaats en er is zelfs een park naar hem vernoemd. Anno 2007 klinkt de gruizige stem van Cornelis Vreeswijk en zijn mix van PvdA-blues en troubadour-achtige folk nog steeds bijzonder plezierig.

Luister, om eens kennis te maken, naar een handvol tracks in dit zipje (320 kbps, vbr, inclusief 'Veronica', 'De Nozem en de non' en 'Bakker de baksteen').

peter Donderdag 08 Februari 2007 at 11:53 pm | | bio

zes reacties

Cornelis vreeswijk is de bom!

Bob, - 22-02-’07 23:29

mersi ! “jeugdsentiment” die ik nooit zal verloochenen
(kraait daar weer geen haan naar zeker….)

de p uit w , - 03-03-’07 19:05

wij moeten zijn muziek en teksten levend houden, zij zijn uniek en meesterlijk ,in div: talen super ook in het fries[piter wilkes]

Sjoerd Plazier, (E-mail ) - 04-03-’07 20:34

Cornelis is inderdaad ?cht de bom. (ga de post niet helemaal lezen, net bekomen van een kop thee) maar wisten jullie dat zijn teksten zelfs op de basisschool worden gebruikt in lessen? Is dat niet gruwelijk geweldig? En is het niet onwijs jammer dat we in Nederland liever onze kindertjes liever opvoeden met Kabouter Flop en K4?

Luister ook ‘s naar: “Waar ga je heen?” en “Waar is mijn ziel?”

Andros, - 26-03-’07 11:17

Op een Zweedse forum plaatste ik onlangs de doc Vreeswijk leeft.
Tot groot genoegen gezien de vele positieve reacties.
Ook is er gevraagd naar de Nederlandstalige teksten en audio van Cornelis.
De teksten zijn alreeds geplaatst en vandaag plaats ik de 7 liederen.
Hartelijk bedankt voor deze 7 via Rapidshare.

Silvester, (E-mail ) - 04-04-’07 12:37

ik vind cornelis vreeswijk goede muziek.
in 2008 heb ik de zoon van cornelis vreeswijk omtmoet : jack vreeswijk.
hij heeft voor ons een concert gespeeld.
dat was echt leuk!!!
luister een naar: turistklagan

lisa, (E-mail ) (URL) - 14-01-’09 16:51
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.