Vampyros Lesbos

De Spaanse regisseur Jess Franco (1930) is een levende legende, een wandelend ikoon voor wie van onbedaarlijk slechte films houdt. Ik dus. Franco heeft honderden speelfilms op zijn naam staan (waarbij hij net zoveel pseudoniemen gebruikte), met welluidende titels als 'Orgasmo perverso', 'Aberraciones sexuales de una mujer casada', 'Sadomania', 'Die Liebesbriefe einer portugiesischen Nonne' en 'Die Folterkammer des Dr. Fu Man Chu'. De meeste van zijn films werden voor een habbekrats opgenomen en baarden vooral opzien omdat Franco er met kwistige hand al zijn obsessies (grote borsten, schaamhaar, nachtclubs, monsters en sadomasochistisch geweld) in verwerkte.

In 1970 maakte hij drie films: 'Vampyros Lesbos', 'The Devil Came from Akasava' en 'Mrs. Hyde, She Kills in Ecstasy', met de donkerharige Spaanse schone Soledad Miranda in de hoofdrol. Hoewel de films in de markt werden gezet als horror, waren het eigenlijk nogal gestoorde erotische vertellingen, die de tand des tijds niet zo heel goed hebben doorstaan en nu vooral behoorlijk saai en langdradig zijn – daar kunnen zelfs de geile blikken van de jong gestorven Miranda niets aan veranderen.

Een ding blijft echter fier overeind: de muziek van de Duitse componisten Manfred Hubler en Siegfried Schwab, die te werk gingen onder de noemer Vampires' Sound Incorporation. Hun soundtrack voor de bovengenoemde drie films is waanzinnig: pompende baslijntjes, schetterende trompetjes, sexy orgeltjes, rare samples, operateske uithalen, psychedelische sitarklanken en bizarre songtitels als 'The Lions and the Cucumber', 'Droge CX 9' en 'The Six Wisdoms of Aspasia'. Muziek die eigenlijk wel voor alle gelegenheden geschikt is: een satanisch ritueel, een zweterige orgie in leer en latex, een experimentele modeshow of een fout jaren zeventig-feestje. Ik zet het album vaak op als ik aan het afwassen ben. Luister zelf (192 kbps, 69 kbps).

peter Woensdag 14 Februari 2007 at 11:51 pm | | weird

twee reacties

Had hij ook niet die Ilsa series gemaakt?

Sacha, (E-mail ) (URL) - 15-02-’07 12:01

Klopt, hij heeft in ieder geval Greta – Haus ohne M?nner (1977) geregisseerd. De naamgeving van deze serie is nogal verwarrend (Ilsa en Greta worden vrolijk afgewisseld). Ilsa, She Wolf of the SS is geregisseerd door Don Edmonds. Verder is Franco’s Sadomania weer gebaseerd op een afgekeurd Ilsa-script. In ieder geval: in alle films valt een hoop te beleven.

Araglin, - 15-02-’07 14:16
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.