Elly & Rikkert

Ik heb op een Protestants-Christelijke basisschool gezeten. Al die jaren hebben geen blijvende schade opgeleverd. Sterker nog, het is best handig. Tot grote verbazing van vriendin Eva (en van mezelf) blijken al die bijbelverhalen met een beitel in mijn hersenpan te zijn getimmerd en komen ze vooral naar boven drijven in musea. Net zoals heel af en toe een liedje van Elly en Rikkert – maar dat probeer ik hardnekkig de kop in te drukken.

Het duo staat nu bekend om hun zoete, Christelijke liedjes, maar in de jaren zestig waren Elly Nieman en Rikkert Zuiderveld onvervalste hippies; ze zongen over liefde en 'kosmiese krachten' en blowden erop los. In 1969 verhuisden Elly en Rikkert naar een afgelegen boerderij in Zaltbommel, waar hun eerste zoon werd geboren. In deze periode verschenen hun eerste kinderliedjes (zoals 'De kauwgomballenboom' en de lp 'Het Oinkbeest'). Twee jaar later trok het jonge gezin naar Drenthe. Hun huis groeide uit tot een commune en er werd nachten lang aan de waterpijp gelurkt en macrobiotisch gegeten. Ofzo.

In de jaren zeventig spatten de hippie-idealen uit elkaar. De maatschappij veranderde en de muziek werd harder; de rustieke luisterliedjes veranderen in een anachronisme. Terwijl andere gedesillusioneerde hippies bijvoorbeeld naar India trokken om zich te verdiepen in de leer van Bhagwan, vonden Elly en Rikkert nieuwe hoop bij Jezus. Ze ontpopten zich tot enthousiaste propagandisten van het geloof en vonden onderdak bij de toen nog jonge Evangelische Omroep. Jan van den Bosch, hoofd jongerenprogramma's, gaf de twee een eigen kinderprogramma en het duurde niet lang of Elly en Rikkert waren het stralende middelpunt van de eerste EO-jongerendag in 1977 – wat het duo op schampere opmerkingen van collega-folkartiesten kwam te staan.

Later werd het allemaal wat minder rigoureus, maar de liedjes over Jezus en God zijn tot op de dag van vandaag gebleven. Meer informatie over Elly en Rikkert vind je bij het VPRO-programma 'Andere tijden', dat een interessante documentaire aan de twee heeft gewijd. Luister naar 'Het Oinkbeest' uit 1972 (via MegaUpload), een nogal weeïg psychedelisch sprookje voor kinderen, volgestopt met hippie-idealen (met onder meer de kreet ''Ik ben kiezel!'', oftewel ''Ik ben stoned!'').

peter Dinsdag 20 Februari 2007 at 11:50 pm | | overig

acht reacties

Ik hoop “De draad van Ariadne” nog eens te vinden bij de kringloop, met het nummer ‘Heksenkring’, dat het goed doet op alle gotiese feesten en partijen…

HD, - 21-02-’07 21:47

Mocht ik de lp ooit tegenkomen dan neem ik ‘m voor je mee Hans!

Araglin, - 21-02-’07 22:56

Elly is tegenwoordig met het duo Dop en Kurk actief in het programma “Elly en de Wiebelwagen”
Dakota en ik kijken er samen naar, we vinden het allebei leuk. Beter dan al die geweldadige programma’s op bv Jetix.

Erica, - 28-02-’07 21:30

Moest een beetje lachen om je commentaar!
We hebben nooit in Zaltbommel gewoond, Jan van de Bosch heeft ons nooit gevraagd om een serie voor de EO te doen en als je onze cd’s eens echt beluistert, bijft er niet veel zoets over.
Rikkert heeft trouwens een mooie solo-cd gemaakt, getiteld ‘Solo’. Kijk ook op http://www.rikkertzuiderveld.nl
Alle platen van vroeger, ook ‘Parsifal’ , ‘De draad van Ariadne’, ‘Maarten en het witte paard’ en ‘Adem’ zijn nu op cd verkrijgbaar.
Hartelijke groeten,

Elly Zuiderveld-Nieman

Elly , (E-mail ) (URL) - 01-04-’07 09:50

Beste Elly, hartelijk dank voor je reactie! Ik heb voor deze entry informatie uit diverse bronnen gebruikt, zoals onder meer deze regel: ‘‘In 1969 verhuizen Elly en Rikkert zelfs naar het platteland: Zaltbommel, in Gelderland.’‘ (http://geschiedenis.vpro.nl/programmas/2899536/afleveringen/27053993/items/27301956/) En is het juist om te veronderstellen dat Jan van de Bosch de aanzet heeft gegeven tot een eigen programma bij de EO? Ik ben in ieder geval blij dat je de humor wel kunt inzien van mijn dik aangezette stukje en ga zeker eens op zoek naar de oude albums!

Araglin, - 02-04-’07 11:25

De eerste EO-jongerendag was toch helemaal niet in 1977?

Suzanne, - 20-06-’07 17:02

Klopt, de eerste EO-Jongerendag was in 1975. Ook op Wikipedia staat het fout.

Leuk stuk, niet in de laatste plaats vanwege het sarcasme.

Remco van Mulligen, (URL) - 02-03-’10 21:35

Hele generaties hebben de liedjes van E&R als een waardevolle aanvulling op het geloof (in Jezus als Verlosser en Heelmaker) meegekregen. Vooral de liedjes met bijbel-teksten worden bij ons nog steeds door jong en oud gezongen en gespeeld!! Hoezo generatie-kloof?

Carmen, - 17-03-’12 23:47
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.