Stan Ridgway

Het was bij nader inzien toch wel een heel raar hitje in 1986: 'Camouflage' van Stan Ridgway (1954). Half pratend, half zingend vertelt Ridgway een bizar Vietnam-spookverhaal over een grote marinier met de naam Camouflage. Compleet over de top en daarom misschien wel des te leuker. Veel mensen dachten het verhaal echt was gebeurd en Ridgway speelde het spelletje mee. Vele jaren later zou hij echter toegeven het allemaal uit zijn duim te hebben gezogen.

Stanard Q. Ridgway was naar eigen zeggen op jonge leeftijd een begenadigd buikspreker en belandde op twaalfjarige leeftijd in de cel voor het stelen van straatnaamborden. In 1977 richtte hij de groep Wall of Voodoo op, meedeinend op de post-punk new wave-rage die toen de wereld overspoelde. De groep bracht twee albums uit ('Dark Continent' en 'Call of the West' uit respectievelijk 1981 en 1982), die met name opvielen dankzij de verhalende, bijna literaire songteksten van Ridgway, die een zwak had voor tragische levensverhalen en kleinmenselijk leed. Met 'Mexican Radio' (1982) scoorde Wall of Voodoo een grote hit, maar de groep slaagde er niet in het succes uit te bouwen; in 1983 ging ieder na een desastreus verlopen tournee zijns weegs. Ridgway

kwam in 1986 boven water met zijn solodebuut 'The Big Heat', dat bol stond van intelligente liedjes met een sarcastisch-ironische ondertoon. Muzikaal was het album overigens minder verrassend, met veel dikke synthlagen en een stoïcijns voorttikkende drumcomputer. Het epische 'Camouflage' werd een wereldhit in de zomer van 1986 . Met opvolgers 'Mosquitos' (met de single 'Calling Out To Carol') (1989) en 'Partyball' (1991) effende hij de ingeslagen paden, en legde hij zich tevens steeds meer toe op het schrijven van filmmuziek. Het afgelopen decennium brengt hij zo'n beetje om de drie jaar een nieuw album uit, waarbij het steeds weer een verrassing is op welk genre hij zijn oog deze keer heeft laten vallen. 'Black Diamond' (1996) is bijvoorbeeld gevuld met easy listening-achtige jazz, terwijl hij op 'Blacktop Ballads & Fugitive Songs' (2004) laveert tussen country en blues en verhaalt over de avonturen van een mislukte bandiet (lees: Ridgway zelf).

Luister, om je geheugen op te frissen, naar 'The Big Heat' (93 MB, 320 kbps, inclusief een ruim zeven minuten durende versie van 'Camouflage').

peter Maandag 26 Februari 2007 at 11:54 pm | | 80s

twee reacties

Dat is een tijd geleden!! Ik kende dit nummer uit mijn jeugd maar had het al jaren niet meer gehoord. ook wist ik de maker niet meer en dat zoekt wat lastig. Geweldig dat ik dit hier gevonden heb.

Ries W.

Ries, - 28-11-’08 16:30

stan Ridgway Camouflage…

is ook in het nedderlands nagezongen maar door wie ?

zou je ff terug willen reageren op mijn mail?

lars, (E-mail ) - 06-02-’09 03:52
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.