Twiggy

''De vrouw die het hippe grand café binnenliep, een miss twiggy aan de goede kant van de veertig, was smaakvol uitgedost in een bordeauxrode deux-pièces [...]'' Zo begon het afgelopen Nationaal Dictee en terwijl ik driftig aan het meeschrijven was verbaasde ik me over de uitdrukking 'miss twiggy'. Het magere fotomodel uit de jaren zestig heeft zich kennelijk diep genesteld in ons culturele bewustzijn – hoewel ik me afvraag hoeveel mensen nog weten wie Twiggy nu precies is. Je zou de als Lesley Hornby (1949) geboren Twiggy het beste kunnen omschrijven als een van de eerste supermodellen.

Ze werd in 1966 ontdekt door Nigel Davies, die in 1966 zijn haar liet bijknippen in een Londense kapsalon. Hij werd geholpen door de toen 16-jarige Twiggy. Hij viel als een blok voor het graatmagere meisje (ze woog toen 41 kilo) en beloofde haar gouden bergen als fotomodel. Hij verzon de naam Twiggy voor haar (en noemde zichzelf voortaan Justin de Villeneuve) en slaagde er inderdaad in om van haar een ster te maken; ze werd hét gezicht van de jaren zestig en vertrok in 1967 naar New York om ook in Amerika te veroveren. Twiggy zette een compleet nieuwe trend in gang: die van broodmager, androgyn schoonheidsideaal, dat de daaropvolgende veertig zou uitgroeien tot de norm.

Na vier jaar modellenwerk vond ze wel weer welletjes. "You can't be a clothes hanger for your entire life!", aldus Twiggy tijdens een persconferentie. Ze brak met manager en vriendje Villeneuve en stortte zich op een succesvolle carrière als actrice en zangeres. Tegenwoordig verdeelt ze haar tijd tussen haar acteer- en modellenwerk en haar jurylidmaatschap in America's Next Top Model. Grappig feitje: actrice Fran Drescher (goed bevriend met Twiggy) heeft zich voor 'The Nanny' grotendeels door het model en haar familie laten inspireren. Als zangeres is Twiggy er nooit in geslaagd de vluchtigheid te overstijgen en zijn haar albums vooral leuk voor wie van luchtige popliedjes houdt. Luister naar de lp 'Twiggy' uit 1976 (128 kbps, 39 MB).

peter Donderdag 01 Maart 2007 at 11:17 pm | | flashback

Eén reactie

Het leukste liedje dat betrekking heeft op Twiggy is natuurlijk ‘Twiggy’ van de Japanse formatie Pizzicato Five. Die hebben we tussen het kastjes-in-elkaar-timmeren en plankjes-zagen vaak genoeg aan gehad op kantoor, niet? ;-)

Stief, (E-mail ) (URL) - 04-03-’07 00:52
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.