Georgie Davis

In 1985 bereikte Kees Rietveld (beter bekend als Georgie Davis) de finale van de Soundmixshow, misschien wel de enige talentenjacht die daadwerkelijk sterren heeft voortgebracht. De stem van de toen 16-jarige Mavo-scholier had veel weg van die van Stevie Wonder en in de finale nam hij het op tegen Glenda Peters, die Randy Crawfords 'One Day I'll Fly Away' zong. Georgie won niet, maar zijn carrière kende op deze manier wel een vliegende start. Zijn eerste single 'Blackstar' bereikte de vijfde plaats in de Top 40 en zijn debuutalbum 'The Power Of The Young' was eveneens succesvol, niet in de laatste plaats omdat Georgie werd gesponsord door de fabrikant van de Blackstar-poppetjes.

Maar net zo snel als het begon eindigde het ook: opvolger 'Take It Out In A Boogie' bleef steken in de Tipparade, een lot dat ook al zijn andere singles zou treffen. Midden jaren negentig was Davis voornamelijk achter de schermen actief en schreef hij nummers voor onder andere André Hazes. Heel succesvol was dit allemaal niet en tegenwoordig runt hij samen met zijn vader een taxibedrijf in Zoetermeer. Zo af en toe duikt Georgie Davis de studio in, maar veel zoden zet dit niet aan de dijk. Ik had in ieder geval nog nooit gehoord van zijn groep KACE (Known As Controlled Energy).

Als je zijn debuut meer dan twintig jaar later nog eens opzet, valt vooral op dat het album alleen leuk is uit nostalgische overwegingen, want heel spannend is het namelijk niet. De tien nummers zijn routineus (lees: voorspelbaar) in elkaar gezet door Hans van Eijck en weten nergens te verrassen; 'Blackstar' en 'Take It Out In A Boogie' (dat erg veel lijkt op de intromuziekjes van Tien voor Taal – of lijkt dat maar zo?) zijn aardig, de Stevie Wonder-medley zozo en de rest dankzij de typische jaren tachtig-productie vooral aandoenlijk. Luister naar een vinyl-rip (69 MB, 320 kbps, inclusief covers om Georgies haardos nog eens goed te kunnen bestuderen).

peter Dinsdag 06 Maart 2007 at 11:56 pm | | 80s

Eén reactie

Verdomd, daar heeft iemand een MIDI-file hergebruikt om 10 voor Taal van muziek te voorzien!

Lars, - 07-03-’07 18:09
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.