Uit je bol

Geïnspireerd door de Neue Deutsche Welle en de uit Engeland overgewaaide new wave- en punk-rage sloeg begin jaren tachtig een 'Nederlandse golf' over ons land. Steeds meer groepen en artiesten begonnen in het Nederlands te zingen. Aanvankelijk moest men even wennen maar zo rond 1983 was er geen houden meer aan en werden de hitlijsten bevolkt door onder andere Doe Maar, Toontje Lager, Het Goede Doel en Drukwerk. Het grote succes van Nederpop had als gevolg dat ook wat minder commerciële bands aan de bak kwamen en de kans kregen een album uit te brengen.

Een goed voorbeeld is Uit je bol uit Duivendrecht. De groep rond de broers Cees en Martin Koldijk had zijn wortels in de linkse kraakbeweging en stak hun maatschappijkritische boodschap niet onder stoelen of banken. Voor zover ik kon nagaan heeft Uit je bol slechts één EP uitgebracht, het vijf nummers tellende 'Eindelijk' uit 1984. De sound van de groep zou je kunnen omschrijven als een mix tussen sociaal bewogen postpunk en hoekige new wave. Wat Uit je bol anders maakt dan al die andere Nederlandstalige groepen uit die tijd zijn de verrassend goede en intelligente teksten van Cees Koldijk, die handelen over woningnood ('Het paleis'), vervreemding ('De bussen van Ijmuiden') en uitzichtloosheid ('De straat is leeg').

Vreemd genoeg vond ik maar weinig informatie over Uit je bol, maar ik geloof dat de groep nooit op grote schaal bekend is geworden en anno 2007 voornamelijk wordt gekoesterd door voormalige linkse activisten die hun wilde haren al lang en breed zijn kwijtgeraakt en licht geamuseerd terugdenken aan de protesttijden van weleer. De broers Koldijk doken midden jaren negentig op als de 4Tuoze Matroze, waarmee ze het Nederlandse zeemanslied nieuw leven in proberen te blazen (en in 2005 het officiële lied voor Sail '05 verzorgden). Luister naar een vinyl-rip van 'Eindelijk' (35 MB, 320 kbps).

peter Woensdag 07 Maart 2007 at 11:50 pm | | 80s

vier reacties

Waarom nu altijd weer die fokking rapidshare?

Erica, - 09-03-’07 22:23

Het is gratis en snel – wat wil je nog meer? Die minuut wachttijd moet je maar voor lief nemen… ;-)

Araglin, - 09-03-’07 23:36

Kwam hier door een Google search voor Uit Je Bol.
Geweldig, thanks voor deze, die zocht ik al heel lang namelijk. Had ‘m vroeger wel op tape…

Kondrattieff, - 21-04-’07 02:16

Ik krijg alleen maar te zien:

ERROR
The file could not be found. Please check the download link.

luc, (E-mail ) - 01-06-’10 00:21
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.