Jean Sibelius

Het leven van de componist Jean Sibelius (1865-1957) was eigenlijk nogal saai. Geeft niets natuurlijk, maar het is niet zo handig als je een leuk stukje wilt tikken over de man die Finse identiteit heeft helpen vormgeven en de geschiedenis ingaat als de Grote Held van de Finnen. Sibelius studeerde aanvankelijk rechten om zijn moeder een plezier te doen. Hij had al snel door dat hij niet voor jurist in de wieg was gelegd en na amper een jaar stapte hij over naar het conservatorium van Helsinki. Na enkele studie-reisjes naar Berlijn en Wenen keerde hij terug naar Finland om tot zijn grote schrik te ontdekken dat zijn vaderland was bezet door Rusland. Hij sloot zich aan bij een groep jonge rebellen en besloot voortaan alle buitenlandse invloeden uit zijn muziek te weren.

Het klinkt allemaal erger dan het is, want in 1897 kreeg Sibelius een riant staatssalaris en sleutelde hij in zijn landgoed op het Finse platteland de rest van zijn leven aan zijn composities - in alle rust en met een lieve vrouw die kopjes koffie voor hem inschonk. In 1899 schreef hij zijn beroemde toondicht 'Finlandia', dat uitgroeide tot het strijdlied van de Finse onafhankelijkheid. De Russische bezetters waren jammer genoeg niet zo enthousiast en deden het stuk in de ban. Finlandia was het laatste deel van een serie van zes over de Finse geschiedenis en ging oorspronkelijk door het leven als 'Finland ontwaakt' (Suomi herää), al werd het tijdens de première op 4 december 1899 'impromptu' genoemd.

Sibelius nam het stuk in 1900 flink onder handen en maakte er een losstaand symfonisch gedicht van, dat sindsdien Finlandia heet. Het is een gepassioneerde en lyrische compositie, die volgens velen de Finse ziel in muziek vangt. Later gebruikte Sibelius het laatste deel van Finlandia in zijn Finlandia-hymne, dat als het officieuze Finse volkslied geldt. Veikko Antero Koskenniemi verzon er in 1941 een leuke tekst bij. Om eens te testen of er Fins bloed door je aderen stroomt: luister naar 'Finlandia' en 'De zwaan van Tuonela' (uit 'De vier legenden) in dit zipje (256 kbps, 32 MB).

peter Donderdag 08 Maart 2007 at 11:56 pm | | klassiek

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.