Popscriptie

In het maartnummer van Fret, een gratis tijdschrift over Nederlandse popmuziek, las ik een kort stukje over studente Internationale Bedrijfskunde Mascha Dekker, die voor haar scriptie 'What motivates consumers to download music legally opposed to downloading illegaly?' (waarmee ze in december 2006 afstudeerde) de Popscriptie Prijs 2006 won. Aangezien ik het desbetreffende artikeltje nogal summier vond, ben ik eens in de materie gedoken. Dekker voerde in 2005 uit een onderzoek naar de motieven voor het illegaal downloaden van muziek – dat het downloaden in Nederland niet illegaal is en alleen de uploader aansprakelijk is, wordt kennelijk stilzwijgend genegeerd. Het onderzoek vond in 2005 plaats, toen er nog nauwelijks sprake was een bloeiende legale online muziekwinkels en iTunes nog lang niet zo succesvol was.Bekker benaderde honderd mensen in alle leeftijden per e-mail, via familie, vrienden en radiostations, en deelde enquêtes uit op straat in Maastricht en Utrecht.

Vervolgens onderzocht ze aan de hand van de antwoorden of behalve factoren als internetsnelheid- en ervaring ook geslacht, inkomen en karaktereigenschappen invloed hebben op de keus legaal of illegaal aan muziek te komen. Van de honderd gaven er zestig mensen aan geregeld illegaal muziek te downloaden. Dekker onderzocht de karaktereigenschappen van de downloaders aan de hand van het Five Factor Model, ook wel bekend als de 'Big Five', ontwikkeld door Warren Norman eind jaren vijftig. De conclusie van Dekker: mensen die veel risico’s nemen downloaden vaker illegaal muziek dan mensen met veel verantwoordelijkheidsgevoel.

''Daarbij zie je dat het vooral jongere jongens zijn met een avontuurlijke instelling, die niet bang zijn om gepakt te worden'', aldus Bekker. ''Ze zijn nieuwsgierig naar nieuwe software en proberen die graag uit. Ze verdienen daarnaast nog niet zoveel geld en zitten vaak op internet. Ook mensen met een hoge verbindingssnelheid downloaden eerder illegaal.'' Wohooo – schokkende conclusies!

Probleem was alleen dat er nauwelijks mensen waren die legaal muziek downloadden. Dekker kwam er slechts twintig op het spoor en da's wel een beetje weinig om diepgravende conclusies te kunnen trekken – hoewel ik het totale aantal van honderd geënquêteerden ook wat weinig vind. De lezer moet het doen met veronderstellingen: ''De meeste van hen [de legale downloaders] zijn waarschijnlijk wat ouder, hebben een hoger inkomen zodat ze ook kunnen betalen voor hun muziek of staan voorzichtiger in het leven. Ze weten dat illegaal downloaden strafbaar is, willen niet gepakt worden, dus doen ze het niet.''

Een andere opzienbarende uitkomst is dat de muziekindustrie veel te laat heeft gereageerd op de ontwikkelingen op internet als het om illegaal downloaden gaat en daardoor inkomsten is misgelopen. Bekkers: ''De branche was totaal niet voorbereid. Zoiets als de iTunes Music Store had er veel eerder moeten zijn. Multinationals als Shell hebben een uitgebreide researchafdeling die constant naar de toekomst kijkt. De muziekindustrie heeft dat niet en is nu nog aan het bedenken hoe ze klanten beter kunnen bereiken.''

De Universiteit Maastricht gaf Mascha Dekker vanwege de het rammelende statistische onderbouwing slechts een 7,5 voor haar scriptie. Het Nationaal Pop Instituut dacht daar anders over en kende haar de Popscriptie Prijs (een bedrag van 500 euro) toe. Haar scriptie werd uit 19 inzendingen verkozen. ''Een originele en interessante probleemstelling'', aldus het juryrapport. ''Goed opgezet met een evenwichtige literatuurstudie en degelijk statistisch onderzoek.'' Mascha is inmiddels aan de slag gegaan bij het bedrijf Arvato Entertainment Services (Bertelsmann Company), waar ze zich bezighoudt met de digitale distributie van onder meer ringtones en digitale singles.

Maar goed, ik heb de complete scriptie niet gelezen en misschien loop ik wel te hard van stapel. Jammer alleen dat het onderzoek al voordat het verscheen hopeloos gedateerd was, Dekker geen probleem had met een open deur meer of minder en dat de positieve effecten van online muziek totaal niet aan bod komen. Bovendien denk ik dat veel mensen downloaden omdat het simpelweg mogelijk is en een stuk goedkoper – niet omdat ze zo graag het gevaar opzoeken.

peter Zaterdag 10 Maart 2007 at 11:48 pm | | nieuws

twee reacties

Erg jammer inderdaad dat een in principe interessant onderwerp op deze manier onderzocht is, terwijl er veel meer mogelijkheden zijn. Ook ik heb natuurlijk de scriptie niet gelezen, maar ik zou er ook online onderzoek naar doen met bijvoorbeeld een digitale vragenlijst (zeker gezien het onderwerp), of contact zoeken met beheerders van downloadsites (zowel legale als zgn. illegale; inderdaad erg vreemd om te zien dat er niets gezegd wordt over het verschil tussen uploaden en downloaden!) om op die manier een veel grotere respons te krijgen dan 100 personen. Daarnaast had je op die manier makkelijk internationale vergelijkingen kunnen doen…gemiste kans :-[!

Leonie, (URL) - 13-03-’07 09:29

En dan vraag ik me, ongelogen, af… is die scriptie niet ergens te downloaden?

Lars, - 29-03-’07 14:28
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.