Heffing

En weer even een saai nieuwtje tussendoor. Het is bijna grappig om te zien hoe de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT) er voortdurend allerlei heffingen probeert door te drukken, waarna ze door de regering worden teruggefloten. Zo besloot de SONT dat op geheugenkaarten voor digitale camera's en telefoons en usb-sticks een thuiskopieheffing van 15 cent mag worden geheven. Uit eigen onderzoek blijkt namelijk dat twintig procent van de usb-sticks wordt gebruikt om auteursrechtelijk beschermde werken te kopiëren, bij multimediakaarten ligt dit op 25 procent.

Niet alleen op mij komt dit nogal vreemd over (geheugenkaartjes worden voornamelijk gebruikt voor eigen foto's en filmpjes), ook de Consumentenbond en de brancheorganisaties STOBI, FIAR en ICT-Office vinden deze heffing volstrekt belachelijk. In een brief naar de Tweede Kamer doen ze hun beklag over de handelswijze van de SONT en eisen dat de maatregel wordt ingetrokken. Minister Hirsch Ballin reageerde direct: via zijn woordvoerder liet hij maandag (12 maart) weten geen heffing te zullen accepteren.

En om het allemaal nog bizarder te maken: de SONT had al op 1 januari 2005 beloofd dat er geen kopieerheffingen komen op geheugenkaarten en usb-sticks. Eerder al stak Hirsch Ballin een stokje voor de heffing op mp3-spelers en vaardigde hij in december een Algemene Maatregel van Bestuur uit, waarmee de SONT tot 1 januari 2008 geen producten mag aanwijzen die voor een heffing in aanmerking komen, hoewel de stichting wel de hoogte bepaalt. "Het is natuurlijk een stap voorwaarts dat de SONT niet meer kan bepalen welke productsoorten er op de lijst komen te staan", aldus Ted van Hintum van brancheorganisatie ICT-office, "maar het kwaad zit hem natuurlijk in goederen die al op de lijst staan." André Beemsterboer, directeur van Stichting de Thuiskopie, is zich van geen kwaad bewust en vindt alle commotie voorbarig en overdreven. Wordt vervolgd...

peter Maandag 12 Maart 2007 at 11:23 pm | | nieuws

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.