Easybeats

Sinds jaar en dag laat ik mijn muzikale smaak in kaart brengen door Last.fm; alle nummer die ik beluister via Winamp worden doorgestuurd en verwerkt tot keurige lijstjes (wie nieuwsgierig is: mijn profiel vind je hier). Aardig is dat je via de Last.fm Player tevens van vrijwel elke gedraaide artiest een korte biografie krijgt voorgeschoteld (en als die er niets is, kun je er zelf eentje tikken). Zojuist luisterde ik naar de grootste hits van de Easybeats en gedachteloos las ik de korte biografie van deze groep.

Dat ze uit Australië kwamen wist ik, maar wat ik niet wist dat de formatie is opgericht door gitarist George Young, de oudere broer van Angus en Malcom (die later AC/DC zouden oprichten) en twee Nederlandse immigranten in zijn gelederen had: Harry Vanda (geboren als Harry van den Berg) en Dick Diamonde (Dingeman van der Sluys). Zanger Stevie Wright kwam uit Schotland en drummer Gordon 'Snowy' Fleet had Engelse wortels. De Easybeats groeiden in snel tempo uit tot de populairste rockband van Australië . Na hun eerste single ('For My Woman' uit 1965) was er geen houden meer aan en scoorden de Easybeats acht Australische Top 10-hits achter elkaar. In het najaar van 1966 besloot de groep de rest van de wereld te veroveren; de Easybeats trokken naar Londen, namen daar enkele nummers op en met 'Friday on My Mind' was het raak; de single werd een gigantische wereldhit. De Easybeats slaagden er niet in het succes vast te houden. De groepsleden ontdekten de geneugten van drank, drugs en psychedelica en hun albums werden complexer en vreemder, terwijl ze live in niets deden herinneren aan hun energieke begindagen. In 1969 keerde de groep terug naar Australië om een stille dood te sterven.

Harry Vanda en George Young namen AC/DC onder hun hoede en stortten zich vol overgave op een carrière achter de schermen. Begin jaren tachtig stonden Young, Vanda en Diamonde weer in de schijnwerpers met hun nieuwe groep Flash in the Pan, waarmee ze hits scoorden als 'Hey, St. Peter' en 'Waiting for a Train'. Luister naar een handvol Easybeats-hits in dit zipje (inclusief 'Friday on My Mind').

peter Vrijdag 16 Maart 2007 at 2:42 pm | | flashback

drie reacties

En natuurlijk kennen velen ook nog wel het nummer “Hello, How are You”, in Nederland gebruikt in de C&A reclames…

Marcel, - 19-03-’07 12:01

nee, peek en cloppenburg. heeft er ook een plastic versie van uitgebracht als reclame!

renée, - 20-11-’07 22:59

Ik ben ook sinds kort ‘fan’ van Last.fm en heb net een stukje geschreven over The Easybeats. Aanstekelijke en ongecompliceerde jaren ’60 Rock. Geen Beatlemania maar Easyfever in Australië. http://samwoud.blogspot.com/2011/05/frid.. gr. Sam Woud

Sam Woud, (URL) - 10-05-’11 12:49
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.