Dee D. Jackson

Het leukste aan Dee D. Jackson (1954) is niet zozeer haar muziek als wel haar imago als de onbetwiste sciencefiction-discokoningin. De als Deirdre Elaine Cozier geboren zangeres had een voorliefde voor sexy futuristische outfits, rubber en zilveren laarzen – de hoezen van haar albums (zie de afbeelding links) zijn dan ook ronduit briljant. Jackson werkte aanvankelijk als filmproducer in Duitsland, raakte bevriend met de legendarische producers Giorgio Moroder en Keith Foresey en besloot het eind jaren zeventig eens te proberen als discozangeres. Haar eerste single 'Man of a Man' (1978) werd nagenoeg genegeerd, maar opvolger 'Automatic Lover' (1978) was een knaller. Het nummer (over een robot die verliefd wordt op een leuk meisje) bereikte in een groot aantal landen de eerste plaats in de hitlijsten. Ook haar debuut 'Cosmic Curves' (1978) en tweede single 'Meteor Man' deden het prima.

Toen in 1980 haar tweede lp 'Thunder & Lightning' verscheen, was haar momentum alweer voorbij. Begin jaren tachtig verhuisde de Engelse zangeres naar Italië, eigenlijk het enige land waar ze werd omarmd als een superster. Jackson bracht in de daaropvolgende jaren regelmatig nieuwe (niet bijzonder succesvolle) singles uit en pas in 1995 zag haar derde album 'Blame It on The Rain' het licht. Ze woont momenteel in Turijn, waar ze een platenmaatschappij bestiert.

Vooral het waanzinnig leuke 'Cosmic Curves' verdient het om onder het stof vandaan gehaald te worden; de lp (geproduceerd door Gary en Patty Unwin) bevat aanstekelijke uptempo sciencefiction-disco met nadrukkelijke Morodor-invloeden, bliepjes, robotstemmen én een vaag verhaal over een 'cosmic girl with cosmic curves' dat aan de lopende bands aliens verleidt en zelfs voor een intergalactische rechter moet verschijnen (in het hilarische titelnummer) om zich te verantwoorden. Reuzelollig allemaal en nog net zo swingend als bijna dertig jaar geleden. Luister naar een uitstekende vinyl-rip (96 MB, 320 kbps – met dank aan X-Y-Z-Cosmonaut's CosmoBlog).

En om je geheugen een duwtje in de rug te geven: de videoclip van 'Automatic Lover' (behoorlijk cheesy – op YouTube circuleren meer varianten).

peter Zaterdag 17 Maart 2007 at 01:06 am | | flashback

drie reacties

Hoi Araglin,
Wederom een hoed af voor deze muziek. Kijk je met Google sattelite in mijn verzameling?
Dit album kon ik nog nergens vinden, dus was ik nog afhankelijk van mijn oude bandjes.
En tot mijn verbazing komt de tovenaar weer te voorschijn, weer in de hoedanigheid van Araglin.
Dank je, weer een plek vrij tussen de cassettes.

Peter Dekker, (E-mail ) - 18-03-’07 23:22

Graag gedaan! Als je belangstelling hebt, heb ik ook nog Thunder & Lightning in de aanbieding, hoewel dit album wel wat minder is dan haar debuut. Let me know!

Araglin, - 21-03-’07 00:37

Hoi Araglin,
Ik heb zeker belangstelling voor Thunder & Lightning. Kan je me mailen hoe we dit kunnen regelen?
Alvast bedankt.
Groeten Peter

Peter Dekker, (E-mail ) - 27-03-’07 19:24
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.