Renaissance

Na het floppen van hun (hilarisch slechte) film 'Can't Stop the Music' (1980) zat de carrière van de Village People op een dood spoor. Het publiek had geen belangstelling meer voor de rare fratsen van een zingende indiaan, cowboy, soldaat, agent en bouwvakker. En tja, wat moet je dan? Meeliften op de in die tijd populaire new wave/romantic-rage? Waarom ook niet. De outfits werden teruggebracht naar de feestwinkel en ingewisseld voor over-de-top sciencefiction-setjes en een flinke lading make-up (zie de lp-hoes links). Producer Jacques Morali (verantwoordelijk voor krakers als 'YMCA' en 'In the Navy') was er alleen niet helemaal bij met zijn hoofd; het Casablanca Label waar hij de Village People had ondergebracht was net kopje ondergegaan en hij probeerde te redden wat er te redden viel.

Het resultaat had een herboren groep moeten opleveren, maar de lp 'Renaissance' (1981) is zo slecht dat het voor alle betrokkenen beter zou zijn geweest als hij nooit het licht had gezien. De acht futloze tracks stoeien wat met new romantic en poprock en hebben veel weg van de muziek die de Sparks in die periode maakten – maar dan minder goed. Alleen 'Action Man' klinkt nog als de vertrouwde Village People. De overige nummers (met 'aansprekende' titels als 'Jungle City', 'Fireman' en 'Big Mac') zorgen voor het schaamrood op de kaken en maken een duizelingwekkende looping in de Achtbaan van de Slechte Smaak – met ongeveer halverwege angstaanjagend gegil van mensen die het niet meer aankunnen. Het scheelt dat 'Renaissance' slechts een half uurtje duurt.

In ieder geval: de lp werd geen succes en de Village People-leden trokken als de wiedeweerga hun vertrouwde pakjes aan, lieten hun snorren weer groeien en in de daaropvolgende jaren maakten ze zoals vanouds de diverse (homo)clubs onveilig met hun vertrouwde discoklassiekers – zonder ooit hun niveau uit de jaren zeventig te halen. Luister, om zelf te oordelen, naar een uitstekende vinyl-rip van 'Renaissance' in dit zipje (192 kbps, 41 MB, inclusief lp-covers).

peter Zondag 18 Maart 2007 at 01:24 am | | 80s

Eén reactie

Heb jij misschien een mooie ehm… backup van die film ‘Can’t stop the music’ liggen? Het lijkt me echt een mieterse film. (Jaaaah, daar is het weer, dat intens slechte gevoel voor humor wat mij kenmerkt)

Roland, (E-mail ) (URL) - 21-03-’07 13:54
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.