Ivan

Ik kende Ivan van zijn Italo-hitjes 'Fotonovela' en 'Baila' (uit respectievelijk 1984 en 1985) en toen ik zijn debuutalbum 'Baila' (1985) in handen kreeg verheugde ik me dan ook op een stortvloed aan heerlijk gedateerde discodeuntjes. Op de hoes kijkt een in een kleurrijk overhemd gestoken Ivan je schalks en ondeugend aan, alsof hij je wil voorbereiden op een onstuimige luisterervaring... De lp ging voortvarend van start met het zomerse 'Baila' (hier de videoclip), in Nederland vooral bekend geworden als herkenningstune voor 'De eerste de beste' – een van de programma's waar ik als klein jongetje graag naar keek, hoewel je je nu afvraagt wat al die krachtpatsers bezielde om rond te sjouwen met een paar honderd kilo beton aan iedere arm terwijl ze een vrachtauto op hun hoofd lieten balanceren. In ieder geval: de stemming zat er goed in.

Het tweede nummer ('Chica Misteriosa') was een midtempo Italiaanse ballad en ook het temerige 'Mujer de hielo' slaagde er niet in mijn aandacht vast te houden. Bij de afsluiter van kant A ('La soledad de un vividor de fondo') moest ik beschutting zoeken voor de vele liters Italiaanse romantiek die uit de speakers gulpten. Voor kant B geldt hetzelfde verhaal: 'Fotonovela' is een lekker Italo-nummertje, terwijl de overige tracks zijn te omschrijven als standaard Italiaanse pop, met een hoog zwijmelvakantieliefde-gehalte. Ik vraag me af hoeveel mensen op basis van de twee hitje het album in huis hebben gehaald, zich vervolgens vertwijfeld hebben afgevraagd wat ze hier nu weer mee aan moesten, en een dag later hun exemplaar hebben geruild voor een lp van (pak 'm beet) Gazebo.

Over het verdere verloop van Ivans carrière kon ik geen informatie vinden; hij wordt gezien als een 'one-hit wonder' en gezien zijn gladde looks zou het me niet verbazen als hij nu soapacteur of presentator van showprogramma's is. Wie ook graag wat jeugdsentiment wil afstoffen: download een acceptabele vinyl-rip van 'Baila' (al is het maar voor het titelnummer) via Rapidshare (61 MB, 320 kbps – 'Cristal' (het tweede nummer van kant B) heeft zich overigens op mysterieuze wijze weten te onttrekken aan het ripproces – mis je niets aan).

peter Maandag 19 Maart 2007 at 11:54 pm | | 80s

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.