Rah Band

Als vrouw van een intergalactische gezagvoerder heb je het niet makkelijk. Even een babbeltje maken is er bijvoorbeeld niet bij; slechts één keer per jaar is contact mogelijk en dan nog moet je het geluk hebben dat er niet ene of andere kometenzwerm voorbij komt zoeven en het signaal stoort. Geoefende jaren tachtig-liefhebbers weten waar ik het over heb: 'Clouds Across the Moon' van de Rah Band, een hit in de zomer van de 1985.

De sciencefiction-ballad bereikte de vijfde plaats in de Top 40 en daarna werd het angstvallig stil rond de Rah Band. Geen al te grote verrassing, want de Rah Band was het hobbyproject van de gerenommeerde producer en arrangeur Richard Anthony Hewson (1943). In de jaren zeventig en tachtig werkte hij samen met artiesten als Herbie Hancock, Supertramp, Diana Ross, Leo Sayer, Al Stewart, Fleetwood Mac, Chris Rea, Five Star en Shakin' Stevens, en arrangeerde onder andere 'The Long And Winding Road' van de Beatles en Mary Hopkins' 'Those Were The Days'. In zijn vrije tijd sleutelde hij aan zijn eigen muziek, die verscheen onder de noemer Rah Band. In 1977 scoorde Hewson een hitje met het instrumentale 'The Crunch', acht jaar later gevolgd door de wereldhit 'Clouds Across the Moon', een tragisch nummer over eenzaamheid tussen de sterren. Grappig feitje is dat Hewson voor de zang zijn vrouw Liz inschakelde.

In de jaren die zouden volgen verschenen regelmatig nieuwe Rah Band-albums, maar hits bleven uit. Hewson is nog steeds actief in de muziekwereld en houdt zich vooral bezig met het schrijven van jingles en muziek voor tv-series. Bekijk de surrealistische (en nu lichtelijk hilarische) videoclip van 'Clouds Across the Moon' en een optreden tijdens Top of the Pops en download een vinyl-rip van de maxi-single (18 MB, 192 kbps – het zipje bevat de Solar Horizon Mix en de Super Nova Mix van respectievelijk 8:14 en 4:24 minuten).

peter Zaterdag 24 Maart 2007 at 01:11 am | | 80s

Eén reactie

Richard Anthony Hewson schreef ook het schitterende Beyond voor Herb Alpert.

Arjan, (URL) - 24-03-’07 07:40
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.