Camille Saint-Saëns

Tijdens zijn leven was Camille Saint-Saëns (1835-1921) matig populair. Pas na zijn dood begon het balletje te rollen, vooral dankzij 'Le Carnaval des Animaux' en 'Danse Macabre' (dat je ongetwijfeld kent als je wel eens het spookhuis in De Efteling hebt bezocht). Saint-Saëns was een muzikaal wonderkind: al op tweejarige leeftijd speelde hij heel behoorlijk piano. Hij doorliep met speels gemak het conservatorium en de universiteit, waar hij zich niet alleen de fijne kneepjes van het componeren bijbracht, maar zich ook verdiepte in exotische talen, toegepaste wiskunde, geologie en astronomie. Na zijn afstuderen bemachtigde Saint-Saëns een baantje als kerkorganist en verdiende hij wat bij als pianist.

Zijn composities vielen aanvankelijk niet zo erg op; Saint-Saëns was nogal conservatief ingesteld en hield niet van al die moderne fratsen. Een van zijn leukste composities is 'Le Carnaval des Animaux - Grande Fantaisie Zoölogique' uit 1886, een vrolijk stuk voor een klein orkest. De compositie bestaat uit veertien delen waarin diverse dieren op humoristische wijze tot leven worden gewekt. Saint-Saëns laat niet alleen leeuwen, kippen, olifanten en kangoeroes de revue passeren, maar zette ook een aquarium, fossielen en ijverig studerende pianisten om in muziek. Grappig is dat hij regelmatig knipoogt naar bekende composities van collega's als Offenbach, Berlioz, Mendelssohn en Rossini. Zo veranderde hij Offbachs opzwepende 'Can-can' in een traag schildpaddenmelodietje ('Tortues'). En in 'Fossiles' is het thema uit zijn eigen 'Danse Macabre' te herkennen.

Saint-Saëns schreef 'Le Carnaval des Animaux' in 1886 toen hij op vakantie was in Oostenrijk. Hij had ontzettende lol tijdens het componeren, maar was bang dat het stuk zijn reputatie als serieuze componist zou aantasten. Hij liet zelfs officieel vastleggen dat het werk niet mocht worden opgevoerd en gepubliceerd tijdens zijn leven. Voor 'Le cygne' ('De zwaan') maakte hij een uitzondering – op dit meedeinende stukje was hij namelijk erg trots. Een officiële première vond dus pas plaats op 25 februari 1922, twee maanden na de dood van Saint-Saëns. Luister naar 'Le Carnaval des Animaux', uitgevoerd door het Orchestre National de France.

peter Zondag 25 Maart 2007 at 11:54 pm | | klassiek

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.