Popcorn

Als ik in een vileine bui ben wil ik collega Joost vlak voordat hij naar huis gaat (en een uur in de auto zit) nog wel eens trakteren op een 'oorwurm', een (vaak instrumentaal) nummer dat zich onweerstaanbaar in je hoofd nestelt en dat je – of je het nu wilt of niet – de hele tijd meefluit totdat je er spuugziek van wordt. Herb Alpert en Bert Kaempfert waren meesters in het in elkaar sleutelen van dergelijke deuntjes.

Er is echter maar één ultieme oorwurm: 'Popcorn', eind jaren zestig geschreven door Gershon Kingsley. Hij had net een Moog-synthesizer aangeschaft en was wat aan het rommelen met de knopjes en schuifjes. Op een gegeven moment had hij een geinig geluidje ontdekt dat hem deed denken aan het gepop van popcorn. Kinglsey maakte er een melodietje van en 'Popcorn' was geboren, de allereerste synthesizerhit. Hij had in eerste instantie niet in de gaten wat voor impact het nummer had; 'Popcorn' verscheen op de lp 'Music to Moog by' (1969), dat hij samen met de maffe Fransman Jean-Jacques Perrey (zie elders op mijn log) had volgespeeld. Stan Fee had direct door wat voor geweldig nummer 'Popcorn' was. Fee speelde in Kingsley's 'The First Moog Quartet' en steeds als het nummer werd gespeeld ging het publiek totaal uit zijn dak. Hij gooide het met Kingsley op een akkoordje en bracht 'Popcorn' uit als single (onder de naam Hot Butter) en KABOEM – een wereldhit. Kingsley stond er een beetje sip bij (hij had immers de rechten al verkocht) en probeerde later met nummers als 'Crackerjacks' en 'Sauerkraut' tevergeefs het succes nog eens dunnetjes over te doen.

'Popcorn' is in de loop der jaren vele malen gecoverd, met wisselend resultaat. Er zijn duizenden technoversies verschenen (die allemaal hetzelfde klinken als je het mij vraagt), maar ook geinige klassieke en Latijns-Amerikaanse varianten. Luister naar een bonte verzameling van 79 'Popcorn'-versies op WFMU's Beware of the Blog (Rapidshare-links zijn op verzoek beschikbaar). De tags zijn een rommeltje, de bitrate schommelt en niet alles is even correct (zo hebben Aphex Twin en Kraftwerk zich nooit aan de Kingsley-klassieker gewaagd), maar allemachtig: bijna 80 keer 'Popcorn', inclusief enkele prachtige juweeltjes – als je daar niet hysterisch vrolijk van wordt dan weet ik het ook niet meer... (Met dank aan X Channel voor de link.)

peter Maandag 26 Maart 2007 at 11:55 pm | | weird

vier reacties

Het originele nummer van Popcorn was vocaal op de A-zijde van de uitgebrachte single, maar de B-zijde werd beroemder. Het was van Anarchic System en eerlijk gezegd is de B-zijde is leuker, want de zanger zou niet misstaan in “Do you wanna be a popstar?” Was dit eigenlijk wel het origineel?

Peter Dekker, - 27-03-’07 19:22

popcorn, ik hoefde op een gegeven moment alleen nog naar iemand te kijken of het schoot al door mijn hoofd. heerlijk

laurens, - 29-03-’07 11:11

Bij een concert van Current 93 vorig jaar werd bij wijze van intro een extra lange versie van Popcorn op extra hard volume afgespeeld. Iedereens laakte een zucht van verlichting toen de kwelling was afgelopen…

HD, (URL) - 30-03-’07 12:35

Als je wat wil weten over popcorn: http://www.popcorn-song.com

Coen, (URL) - 01-06-’07 10:20
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.