Israel Kamakawiwo'ole

'Somewhere over the rainbow' is natuurlijk bekend geworden in de zoete uitvoering van Judy Garland. Een versie die net zo mooi (zo niet nog mooier) is, is die van de Hawaïaanse zanger Israel Ka'ano'i Kamakawiwo‘ole (1959-1997). Zijn versie, waarin hij zichzelf begeleidt op de ukelele, is tot vervelens toe gebruikt in films (waaronder 'You've Got Mail', 'Finding Forrester' en 'Meet Joe Black') en reclamespotjes (zoals die van ziektekostenverzekeraar Menzis). Israel Ka'ano'i Kamakawiwo'ole ('Iz' voor zijn fans) zag er misschien nogal vervaarlijk uit met zijn ruim 340 kilo en gewoonte om halfnaakt op te treden, zijn bijnaam 'vriendelijke reus' kreeg hij echter niet voor niets; wie hem hoorde zingen, kon niet anders dan smelten en de reusachtige knuffelbeer in zijn armen sluiten.

Israel werd geboren op het eiland Oahu en groeide op in de Kaimuki-gemeenschap te Honolulu. In 1976 richtte hij samen met zijn broer Skippy en enkele vrienden de groep Makaha Sons of Ni'ihau op, die in korte tijd erg populair werd in Hawaï en met albums als 'Puana Hou Me Ke Aloha' (1984) en 'Ho'ola' (1986) triomfen vierde. In 1990 verscheen Israels eerste solo-album ('Ka'ano'i'), drie jaar later gevolgd door het succesvolle 'Facing Future' (met onder meer 'Somehwere over the Rainbow/What a Wonderful World' en een cover van 'Take Me Home Country Road'). Kamakawiwo‘ole maakte zich sterk voor een onafhankelijk Hawaï en ijverde voor het behoud van de Hawaïaanse cultuur en traditie – iets dat hem niet altijd in dank werd afgenomen. Op 26 juni 1997 stierf hij op 38-jarige leeftijd aan ademhalingsproblemen. Onder grote belangstelling werd de as van de 'Bob Marley van Hawaï' uitgestrooid in de oceaan bij Makua Beach.

'Facing Future' (1993) betekende de doorbraak van Israel; de muziek schommelt tussen lieflijk en traditioneel ('Ka Pua U'i', 'White Sandy Beach of Hawai'i' en 'La 'Elima') en ingetogen met een glimlach ('Maui Hawaiian Sup'pa Man'), aangevuld met enkele aandoenlijke covers. Luister zelf (52 MB, 128 kbps).

peter Dinsdag 27 Maart 2007 at 11:55 pm | | interessant

twee reacties

Dank voor de naam, nu heb ik hem via slsk.

Erica, - 29-03-’07 14:46

Eindelijk iets in het nederlands over deze fantastische (knuffel)beer. Ik geniet enorm van zijn muziek. Zijn DVD’s over hem in het Nederlands?

sien, (E-mail ) - 27-10-’07 00:36
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.