Thuiskopie (alweer)

Stichting Thuiskopie is opvallend vaak in het nieuws de afgelopen tijd – en niet op een positieve manier. Is het niet vanwege een of andere mp3-heffing die de stichting er stilletjes probeert door te drukken, dan wel door hun dubieuze financiële boekhouding. En voor dit laatste is directeur André Beemsterboer nu op de vingers getikt door Hirsch Ballin, minister van Justitie. Hij liet het College van Toezicht Auteursrechten (CvTA) een onderzoek uitvoeren en schrok zo van de conclusies dat hij de stichting direct op het matje riep. De jaarrekening en het jaarverslag moet openbaar worden gemaakt en de tarieven zijn tot 2009 bevroren.

De belangrijkste conclusie is echter dat er veel van het geïnde geld (Thuiskopie int namelijk de zogeheten thuiskopieheffingen op blanco dvd's, cd's of cassettebanden) op de plank blijft liggen. Het zou gaan om een bedrag van maar liefst 57 miljoen euro. Geld dat dus niet is uitbetaald aan artiesten en rechthebbenden. Hirsch Ballin heeft de stichting opgedragen dit geld zo snel mogelijk te verdelen. Als dit niet mogelijk is, dan moet het weer terugvloeien naar de fabrikanten, zo schrijft de minister. Tja. Wat mij betreft mag dit geld gebruikt worden om de heffing zelf te verlagen of de Nederlandse onafhankelijke muziekindustrie eens een flinke financiële injectie te geven.

En in de categorie overig gerelateerd nieuws: Ilse Media heeft de stekker uit online muziekportaal Download.nl getrokken. "Beperkingen die door de muziekindustrie worden opgelegd en het feit dat consumenten legaal gedownloade muziek niet op alle apparaten kunnen gebruiken, hebben bijgedragen aan het besluit", aldus Ilse. Sander Remans 'entertainment manager' bij Ilse Media legt uit: "We hoopten dat de muziekmarkt flexibeler zou worden, maar die ontwikkeling heeft niet plaatsgevonden. Bovendien was de marge te laag om dit vol te houden. Bij Download.nl werden nummers voor 1,40 euro per stuk verkocht. Als je ze goedkoper aanbiedt, kan je er niks meer aan overhouden." (Bron: Webwereld)

peter Vrijdag 30 Maart 2007 at 11:51 pm | | nieuws

Eén reactie

‘Terugvloeien naar de fabrikanten’? En de consument dan?

Verbal Jam, (URL) - 31-03-’07 22:13
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.